GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u posjetu Ukrajini: Tajming ovog posjeta je pažljivo biran

Plenković u posjetu Ukrajini: Tajming ovog posjeta je pažljivo biran
HRVATSKA-UKRAJINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Premijer Andrej Plenković u službenom je dvodnevnom posjetu Ukrajini. Susreo se s ukrajinskim predsjednikom Vlade. Razgovarali su o jačanju bilateralne i gospodarske suradnje. Plenković se sastao i s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim te potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.

'Današnji susreti u Kijevu su prije svega zrcalili prijateljske, bliske odnose između dva naroda i dvije zemlje. Tajming ovog posjeta je pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, dana kada je prije 30 godina Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku koja je tek izlazila na međunarodnu pozornicu. Tu činjenicu posebno cijenimo u Hrvatskoj, uvažavamo i respektiramo i ona je bila zalog njegovanja jako dobrih odnosa između dvije zemlje, rekao je Plenković.

'Drago mi je u Ukrajini pozdraviti prijatelja naše zemlje, Andreja Plenkovića. Danas je simboličan datum za našu zemlju i narod. Prije 30 godina Hrvatska je priznala nezavisnost Ukrajine i prije 30 godina Hrvatska je jedna od prvih priznala nezavisnost Republike Hrvatske. Danas je napravljen veliki korak na putu povećanju prijateljstva i uzajmane suradnje među našim zemljama. Želio bih zahvaliti na podršci suverenitetu Ukrajine. Cijenimo aktivnu poziciju Zagreba na podršci europskih i euroatlantskih želja Ukrajine', rekao je Zelenski.

Dvodnevni posjet Ukrajini Posjet je organiziran tri dana uoči tridesete obljetnice ukrajinskog priznanja Hrvatske - upravo je Ukrajina bila prva država članica UN-a koja je priznala neovisnost naše zemlje. Ukrajina je danas zainteresirana za iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji, a zanimljiva joj je i kao uspješan model euroatlantskih integracija s obzirom na to da je RH prva država koja je ušla u EU i NATO s ratnim nasljeđem i činjenicom da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije, kažu u Banskim dvorima, javlja HRT.

Uz to, Hrvatska je zajedno s ostalim članicama EU-a bila na inauguracijskom samitu Krimske paltforme u kolovozu ove godine gdje je svih 27 država članica još jednom potvrdilo da neće priznati aneksiju Krima te Ukrajini poručilo da je neće ostaviti samu.

Tagovi: Andrej Plenković, Ukrajina, Hrvatska, Rusija, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE