GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u Varivodama: Hrvati se moraju suočiti s istinom da je bilo zločina nad Srbima

Plenković u Varivodama: Hrvati se moraju suočiti s istinom da je bilo zločina nad Srbima
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz
VARIVODE - Premijer Andrej Plenković danas je na komemoraciji u Varivodama, mjestu gdje su nakon Oluje ubijeni srpski civili, a za što još nitko nije odgovarao, piše Dnevnik. Premijer je položio vijenac u spomen na srpske žrtve s područja Šibensko-kninske županije. S Plenkovićem je u Varivode stigao i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

Na komemoraciji je i čelnik SVN-a, Milorad Pupovac.

”Svim tim civilnim žrtvama zajedničko je da su ostali u svojoj kući, u svom zavičaju i svojoj zemlji. Bili su u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi kao što se od njih nikome drugome ništa nije dogodilo. Nije ih imao tko zaštititi”, rekao je Pupovac.

Dodao je i kako ljudi koji su ih ubili nikada nisu traženi niti su procesuirani. Naglasio je i kako u javnosti još uvijek nema dovoljno svijesti o tim stradanjima, ali je i pohvalio poteze premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića.

”Dolazak Miloševića u Knin, govor premijera u Kninu, geste predsjednika Milanovića i potpredsjednika Vlade Medveda u Gruborima i dolazak premijera Plenkovića u Varivode razumijemo kao hrabar i neophodan potez”, rekao je Pupovac i dodao kako ratovi ne završavaju kada utihnu puške i topovi nego kad utihnu i riječi prije tih topova i kad ih se više u javnom prostoru ne čuje.

Premijer Plenković održao je govor u kojem je izrazio sućut i žaljenje. ”Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Zločini počinjeni nakon operacije Oluja ne mogu se opravdati i zato žalimo. To je ružan ožiljak na obrambeni karakter Domovinskog rata”, rekao je i dodao kako su zločini bili čin pojedinaca koje treba pronaći.

Naglasio je i da se još uvijek traga za 1869 nestalih te da očekuje suradnju sa Srbijom. ”Želim odaslati poruku pomirbe. To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu, nego izvući pouke i pružiti ruku mira”, rekao je i dodao da to znači da se Hrvati moraju pomiriti s istinom da je zločina bilo, a Srbi s činjenicom da je na Hrvatsku izvršena agresija.

Tagovi: Andrej Plenković, Varivode, zločini nad Srbima, Boris Milošević, Milorad Pupovac
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE