GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Većina europskih čelnika želi dogovor u subotu ili nedjelju

Plenković: Većina europskih čelnika želi dogovor u subotu ili nedjelju
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Većina članica EU-a želi da se dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak postigne u subotu ili nedjelju, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković dok traju teški pregovori na europskom samitu u Bruxellesu.

Čelnici 27 zemalja članica okupili su se na prvom fizičkom sastanku na vrhu nakon pet mjeseci kako bi postigli dogovor o proračunu i planu za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Sastanak koji je počeo u 10 sati pokazao je da postoje velike razlike među članicama, ali i spremnost većine na kompromis.

"Koliko ja mogu osjetiti atmosferu, većina kolega željela bi da se postigne dogovor tijekom sutrašnjeg dana ili u nedjelju", rekao je Plenković u pauzi samita.

"Većina članica, uključujući i velike poput Njemačke i Francuske, spremne su podržati kompromis", dodao je.

Jedna od većih prepreka za dogovor oko cijelog paketa je nastojanje Nizozemske da o odobravanju nacionalnih projekata i za isplatu sredstava za oporavak odlučuju sve članice jednoglasno.

Plenković kaže da je protiv toga većina članica i da je to besmisleno. "To bi otprilike značilo da neka manja zemlja može primjerici reći Njemačkoj ili Francuskoj ovo mi se ne sviđa u vašem programu i ne bi bilo dobro da to prođe", rekao je premijer koji smatra da bi taj posao trebala obavljati Europska komisija.

Po Plenkovićevim riječima, odgoda dogovora za neki kasniji datum dovela bi cijeli posao u vremenski tjesnac.

"Za Hrvatsku bi bilo idealno da se dogovorimo sada, pa da onda s početkom rada nove vlade imamo čistu situaciju i znamo na što možemo računati", kaže premijer.

Hrvatska u proračunu i planu za oporavak nastoji osigurati više od 20 milijardi eura, dvostruko više nego u prvih sedam godina članstva.

Plenković kaže da njegova nova vlada, koja će se formirati sljedeći tjedan, želi europska sredstva iskoristiti za prijeko potrebne reforme.

"Ovih sedam godina pred nama postaju kapitalne za brzi ekonomski razvoj, transformaciju, ravnomjerni regionalni razvoj, ruralni razvoj u svim dijelovima Hrvatske...u svim krajevima gdje postoji problem depopulacije, problem otvaranja radnih mjesta", rekao je hrvatski premijer.

Tagovi: Andrej Plenković, višegodišnji financijski okvir, Europska komisija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE