GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Vlada podržava ambiciju Finske da uđe u NATO

Plenković: Vlada podržava ambiciju Finske da uđe u NATO
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 18:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla finska premijerka Sanna Marin. U Banskim dvorima završio je sastanak s premijerom Plenkovićem.

Izjavu za medije prvo daje premijer Andrej Plenković.

“Drago mi je da mogu pozdraviti finsku premijerku koja je prvi put u radnom posjetu Zagrebu. Zadovoljstvo mi je da smo razgovarali o pripremama za predstojeće Europsko vijeće. Bilo je vrlo lijepo čuti snažnu potporu Finske hrvatskom članstvu u europodručju i hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru. U 30. godini uspostave diplomatskih odnosa visoko cijenom potporu Finske ispunjenju ta dva cilja”, rekao je premijer.

Potvrdio je i da su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Gdje smo objasnili finskoj premijerki posebno važnost izmjene izbornog zakona u BiH kako bi izbori koji se trebaju održati u listopadu bili pravedni. Kako bi i hrvatski narod kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini bio u poziciji kao i druga dva, a to je da je ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike u predstavnička i najviša tijela Bosne i Hercegovine. Hrvatska tu godinama ima vrlo jasnu poziciju da želimo podržati BiH u njenom statusu dobivanja kandidata”, rekao je Plenković.

“Čuli smo želju Finske da žele, napuštajući politiku neutralnosti, postati članica NATO-a jer u ovakvim okolnostima NATO je sigurnosni kišobran. Hrvatska to jako dobro razumije”, dodao je.

“Pozicija hrvatske Vlade je da podržavamo te ambicije. Ako je to izbor zemlje koja je nama partner, onda je nama to podržati”, kazao je.

Finska premijerka zahvalila je Hrvatskoj na podršci. Rekla je da se nada da će njena država brzo postati članica NATO-a.

“Sretna sam što će Hrvatska ući u eurozonu iduće godine, kao i u šengensko područje. U tom smislu imate našu potporu” , rekla je.

Na pitanje je li s predsjednikom Zoranom Milanovićem raspravila zadrške koje Milanović ima preko finskom i švedskom pristupanju NATO-u, rekla je:

“Vjerujemo u vašu potporu. Važno je jedinstvo u Europi u ovakvim trenucima. Finska razgovara i s Turskom o toj temi”, kazala je Marin.

Posao Hrvatske je, kaže Plenković, da upoznaju i finsku i švedsku premijerku s odnosima u Bosni i Hercegovini, ne da uvjetuje rješavanje problema njihovim ulaskom u NATO.

“Kada je riječ o BiH, ako ima ijedna zemlja koja daje potporu BiH ulasku u EU je Hrvatska. Ta činjenica je da smo mi za kandidatski status ne danas nego jučer”, kazao je.

Fotografija: Igor Kralj, Pixsell

Tagovi: Andrej Plenković, Sanna Marin, Finska, NATO
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE