GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković završio govor, HDZ-ovci mu energično pljeskali, oporba se zgražala

Plenković završio govor, HDZ-ovci mu energično pljeskali, oporba se zgražala
SABOR-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 16:04
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković Hrvatskom saboru je podnio godišnje izvješće o radu Vlade, nekoliko dana nakon sedme godišnjice, otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast. Ali, oporba ga je ometala kroz svih 60 minuta tog govora glasnim lupanjem i dobacivanjem.

Vladajući su oporbi odgovorili dugotrajnim pljeskom kojim su ispratili premijerov govor. “Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru”, zaključio je premijer.

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na jesenskom zasjedanju, Saboru predstaviti Vladino godišnje, odnosno “izvješće o stanju države i nacije”, u kojem se osvrće na proteklo razdoblje, ali i najavljuje mjere i korake za sljedeće. Iako se slabo čulo što je govorio, neki detalji su se mogli izdvojiti.

Govoreći o budućim prioritetima Vlade, Plenković je istaknuo Vladin cilj da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1600 eura.

Demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, dekarbonizaciju i obrazovanje, istaknuo je kako četiri važna prioriteta koja će u narednom razdoblju biti u središtu javnih politika Vlade.

Podsjetio je da je Vlada do sada triput povećavala rodiljne i roditeljske potpore (s 353 na 995 eura) koje sad iznose gotovo tisuću eura te najavio da će pravo na doplatak za djecu odsad imati sva kućanstva čiji mjesečni dohodak po članu obitelji ne prelazi 618 eura, umjesto dosadašnjih 309 eura.

Najavio je i da će Vlada uskoro predstaviti Strategiju demografske revitalizacije za naredno desetljeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Saborska pozicija i opozicija u utorak je izmijenila seriju optužbi o tome tko je kriv za današnji razvoj događaja kada je oporba jednosatni premijerov govor o stanju države i nacije popratila snažnim lupanjem po klupama. Oporba prostom upire u HDZ i predsjedavajućeg Željka Reinera, prozivajući ga da je oporbenu reakciju izazvao time što nakon jedne od stanki nije dao riječ Marijanu Pavličeku (HS), nego premijeru.

Vodili ste sjednicu kao šef HDZ-ova kluba, ne potpredsjednik Sabora, prozvalo ga je više oporbenih zastupnika, među njima i Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati). Svašta smo se nagledali, ali to da premijer dođe za govornicu i oduzme redoslijed zastupniku, to još nismo vidjeli, to sve govori o stanju uma HDZ-a i o panici u kojoj jeste, rekla je HDZ-ovcima Sandra Benčić. Ono što radi opozicija, je jedino što može u ovom trenutku, a nama se ne da govorimo, to je kraj demokracije, izjavio je Krešo Beljak.

Reiner njihove optužbe rezolutno odbacuje. Ne dati nekome da govori, bilo iz oporbe ili iz vlasti, je nedemokratično, a dio oporbe nije dozvolio premijeru da govori, iako je izvješće morao podnijeti, uzvratio im je.

Koliko je atmosfera u sabornici danas bila usijana, govori i Reinerova konstatacija „uistinu nam fali samo fizički obračun“. Izgovorio ju je u trenutku dok je Nikola Grmoja (Most) stajao ispred klupa u kojima sjede HDZ-ovi Josip Đakić, Maja Grba Bujević i Žarko Tušek. Očito je bilo da su o nečemu govorili, no ostalo je nejasno o čemu .

"Što vam je, što vam pada na pamet, ponašajte se pristojno", rekao je Reiner Grmoji te ustvrdio kako smo bili blizu fizičkog obračuna. Ovo je pokazatelj do kud može ići demokracija, gotovo do dna, konstatirao je potpredsjednik Sabora.

Najbliže fizičkom obračunu smo bili kad je premijer Plenković krenuo prema Grmoji, uzvratila mu je Anka Mrak Taritaš (Glas). Kako je sjednica odmicala, zastupnici većine imali su potrebu naglasiti kako oporba nije bila jedinstvena u današnjem lupanju. To nisu radili Bauk, Lalovac, većina Socijaldemokrata, pobrojao je Dario Hrebak (HSLS) koji je današnju akciju nazvao "jednom od najtužnijih scena" u povijesti Sabora, te ponovio da je javnost svjedočila jednom fizičkom incidentu. Majda Burić (HDZ) bila je još oštrija prema oporbi. "Ovaj lončarski dio oporbe pokazuje koliko su primitivni, necivilizirani i politički iskompleksirani, ovo što smo vidjeli je dno dna hrvatske oporbe", zaključila je zastupnica.

Tagovi: plenković, grmoja, sabor, reiner
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE