GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenkovićeva važna poruka: Žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba

Plenkovićeva važna poruka: Žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba
KNIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz
KNIN - Nakon generala Gotovine govorio je premijer Andrej Plenković.

"Svima čestitam Dan domovinske zahvalnosti. Današnji dan obilježavamo u znaku pobjede, zahvalnosti i ponosa, prožet je pomirbom i pijetetom, koji su temelji hrvatske budućnosti. Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina. Pobjedu u ratu najbolje simbolizira slika Franje Tuđmana koji dan nakon oslobođenja Knina ljubi hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi. Taj trenutak i danas u svima nama budi jake emocije, osjećaj ponosa i duboke zahvalnosti, jer je značio da je rat završio i da se prognani mogu vratiti svojim domovima. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez pobjede. Oluja je pobijedila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića".

"Tada su stvoreni uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Istovremeno, Oluja je razbila obruč oko bihaćke enklave, oko ljudi kojima je prijetila sudbina Srebrenice. Oluja je stvorila uvjete i za oslobođenje velikog dijela BiH te otvorilo prostor za Daytonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH. Zbog svega toga, Oluja, koja je izvedena na našem teritoru, bila je pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna. Ona je bila vrhunac svih napora za oslobođenje Hrvatske i stoga je s pravom možemo smatrati našem najvećom pobjedom. Drugi osjećaj koji nas obuzima je zahvalnost prema hrvatskih braniteljima. Da bismo zaštitili njihovo dostojanstvo, donijeli smo zakon o braniteljima i članovima njihovih obitelji. Naša je dužnost da neumorno nastavimo tragati za nestalim hrvatskim državljanima", rekao je Plenković.

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutnom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata. Na kraju, treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska ili srpska. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobjednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama. Hrvatsko društvo mora ići naprijed, pomirba se mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve. Svi oni zločini koji ne zastarijevaju nastavit će se procesuirati", rekao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Knin, Oluja
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE