GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeo najveći kineski politički skup: Kina gubi strpljenje s Hong Kongom

Počeo najveći kineski politički skup: Kina gubi strpljenje s Hong Kongom
DVIJE SJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 08:35
Autor: Matej Balen
PEKING – Godišnji politički skup okuplja više od dvije tisuće delegata iz svih dijelova Kine, a dominiraju tri teme: veće izdvajanje za obranu, mjere ekonomskog oporavka, te prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Kineski politički savjetodavni kongres te Nacionalni kongres poznatiji su kao „Dvije sjednice“ koje se svake godine održavaju u ožujku mjesecu, ali ove godine su zbog pandemije bile pomaknute na svibanj. Prema riječima kineskog premijera Li Keqiang-a, pandemija koronavirusa je izazvala snažan udar na kinesku ekonomiju, zbog čega se po prvi puta neće postaviti godišnja procjena te cilj rasta BDP-a, što je proteklih godina postala tradicija za vrijeme trajanja Dviju sjednica.

„Prošle godine je rast BDP-a bio 6.1 posto, ali ove godine nismo postavili konkretne ekonomske ciljeve. Glavni razlog su faktori koje je vrlo teško predvidjeti zbog pandemije COVID-19 te međunarodnog ekonomskog i tržišnog okruženja u krizi“, istaknuo je premijer te dodao: „Državne mjere će osigurati temeljnu sigurnost u šest područja tj. stabilizacije tržišta rada, financija, međunarodne trgovine, međunarodnih investicija, domaćih investicija te ekonomskih ciljeva.“

Uz potvrdu nastavka poreznih olakšica za gospodarstvenike u ovoj godini te nove fiskalne reforme, stigla je i najava povećanja godišnjih sredstava od 6.6 posto za vojsku. Tako će, u 2020. godini, Kina na obranu potrošiti 178.3 milijarde USD, usprkos krizi i 6.8 posto pada BDP-a u prvom kvartalu ove godine. Kina je trenutno u centru međunarodnih tenzija oko Južnog kineskog mora, te teritorijalnih sukoba sa svojim susjedima u jugoistočnoj Aziji kojima podršku daje SAD.

Ipak, najveću međunarodnu pozornost je donijela najava novog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu. Ponovnim pogoršavanjem stanja u Hong Kongu, Kina ističe potrebu zaštite „jedne zemlje, dva sustava“, te raspravlja o nacrtu prijedloga o Poboljšavanju pravnog sustava i mehanizama za provedbu zaštite Posebne administrativne regije Hong Kong radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Mediji u Hong Kongu ističu kako je kineski premijer, u svom obraćanju na temu statusa Hong Konga, po prvi puta izostavio spominjanje „Hongkongškog osnovnog zakona“ (HK Basic Law) ili svojevrsnog hongkonškog Ustava. Pitanje Hong Konga se podiže na nivo nacionalne sigurnosti, a nasilni protesti te strani utjecaji u Hong Kongu tumače kao svojevrsni teroristički napadi.

Peking procjenjuje kako lokalni čelnici u Hong Kongu nisu u stanju donijeti i osigurati provođenje opće sigurnosti i zaštite nacionalne sigurnosti, zbog čega Peking sam radi nacrt novog zakona. Procjenjuje se kako bi Zakon o sigurnosti u Hong Kongu mogao zabraniti sve protestne, revolucionarne ili agresivne aktivnosti usmjerene protiv državnog vrha, strane političke utjecaje te sve aktivnosti koje bi se ocjenjivale kao terorističke aktivnosti kontra nacionalne sigurnosti.

Tagovi: Dvije sjednice, Xi Jinping, Li Keqiang, Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, kineska politika, kineska ekonomija, Hong Kong, Tajvan, kineski BDP
PROČITAJ I OVO
Evo što Gates kaže o teorijama zavjera u kojima je on glavni lik
TEORIJE ZAVJERE
Evo što Gates kaže o teorijama zavjera u kojima je on glavni lik
NEW YORK - "Gotovo je teško poreći ove stvari jer su toliko glupe ili čudne da čak i ponavljanje daje vjerodostojnost", rekao je Gates
Crna Gora: Ukinuto obavezno nošenje maski
MASKE
Crna Gora: Ukinuto obavezno nošenje maski
PODGORICA - Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti ukinulo je u petak mjeru obveznog nošenje zaštitnih maski u većini zatvorenih javnih prostora, čime je napravljen veliki korak ka normalizaciji života dva i pol mjeseca nakon što je 17. ožujka u toj državi potvrđen prvi slučaj koronavirusa.
IDS dio koalicije: Restart prihvatio uvjete za koaliranje
KOALICIJE
IDS dio koalicije: Restart prihvatio uvjete za koaliranje
PULA - IDS će na parlamentarne izbore izaći sa strankama Restart koalicije, odlučeno je na sjednici Savjeta IDS-a u petak navečer, a jedan od uvjeta za koaliranje bio je zahtjev da Istra u budućim promjenama teritorijalnog ustroja ostane samostalna kao regija, odnosno županija.
WHO poručuje vladama: Potaknite ljude da nose maske
PORUKE
WHO poručuje vladama: Potaknite ljude da nose maske
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je svoje smjernice u petak i preporučila da vlade potaknu stanovništvo da nosi maske na javnim mjestima gdje postoji rizik transmisije koronavirusa.
Ustavni sud: Za dom spremni nije u skladu s Ustavom
JASNA PORUKA
Ustavni sud: Za dom spremni nije u skladu s Ustavom

ZAGREB - Ustavni sud u petak je priopćio da je pozdrav "Za dom, spremni" ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE