GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeo virtualni sastanak na vrhu Bidena i Xija

Počeo virtualni sastanak na vrhu Bidena i Xija
KINA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Joe Biden i Xi Jinping počeli su u ponedjeljak veoma iščekivan virtualni sastanak na vrhu na kojemu je američki predsjednik istaknuo potrebu uvođenja "zaštitnih ograda" radi sprječavanja "sukoba" dviju zemalja, a kineski se predsjednik zauzeo za bolji "dijalog".

Joe Biden je istaknuo da se "natjecanje dviju zemalja ne smije pretvoriti u sukob, bio on planiran ili ne", u tom razgovoru koji se događa dok se gomilaju sporovi između Washingtona i Pekinga zbog Tajvana, ali i trgovinske razmjene i ljudskih prava.

"Kina i Sjedinjene Države moraju poboljšati svoju komunikaciju i suradnju", istaknuo je pak Xi Jinping, rekavši da je sretan što vidi "starog prijatelja" prvi put putem videoveze, nakon dvaju telefonskih razgovora.

"Spreman sam surađivati s vama", dodao je kineski predsjednik.

Razgovor dvojice čelnika koji je počeo u 19.45 sati po washingtonskom vremenu (u utorak, u 1.45 sati po srednjoeuropskom) mogao bi potrajati "nekoliko sati", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ranije tijekom dana.

No u Washingtonu, kao i u Pekingu, umanjuju se očekivanja od tog razgovora koji neće uroditi "konkretnim rezultatima", upozorila je Bijela kuća.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u ponedjeljak da će razgovor dvojice čelnika biti "iskren, temeljit i zaokružen" u vezi s bilateralnim odnosima koji su na "kritičnoj točki".

Joe Biden bi se htio osobno sastati s kineskim predsjednikom s kojim se mnogo puta sastao dok je bio potpredsjednik Baracka Obame.

No morao se zadovoljiti virtualnim sastankom sa Xi Jinpingom koji gotovo dvije godine ne napušta Kinu navodno zbog zdravstvenih razloga.

Premda se dolaskom Joea Bidena na vlast ton promijenio u odnosu na ispade u Trumpovoj eri, veze Washingtona i Pekinga i dalje su veoma zategnute.

Sudbina Tajvana trenutačno je glavni uzrok napetosti.

Kinesko državno glasilo Global Times istaknulo je u komentaru objavljenom u ponedjeljak: "Da bi se smanjio rizik strateškog sukoba Kine i SAD-a, potonji treba uzeti odmaka u tajvanskom pitanju i biti suzdržan".

Visoki dužnosnik Bijele kuće kritizirao je "nasilno i provokativno" ponašanje Kine prema Tajvanu u vezi s nizom spornih pitanja i istaknuo da će Joe Biden sigurno "izravno i otvoreno" pristupiti toj temi.

Isto tako će se, dodaje taj izvor, dotaknuti kineske gospodarske prakse koju Washington ocjenjuje nelojalnom te kršenja ljudskih prava za koje SAD optužuje Peking.

Washington ipak ističe da dvije velesile mogu surađivati na nekim poljima kao što je borba s klimatskim promjenama.

Virtualni sastanak se događa u času kada Xi Jinping neprestano jača svoj utjecaj na režim.

Kineska komunistička partija je prošlog tjedna donijela tekst pod nazivom "Partija, vojska i čitav narod neka se ujedine s Glavnim odborom kojega je Xi Jinping srce".

Jen Psaki je pak ocijenila da Biden, unatoč slobodnom padu stope popularnosti, dolazi na sastanak sa Xi Jinpingom "na poziciji sile" jer će SAD podići svoje gospodarstvo na noge i učvrstiti svoje međunarodne saveze.

Američki predsjednik, sučeljen s krajnje podijeljenim političkim krajolikom i s pandemijom koja se teško suzbija, spomenuo je u ponedjeljak Kinu dok je potpisivao golem infrastrukturni paket koji treba omogućiti Americi da "pobijedi u natjecanju" u 21. stoljeću.

Predsjednik je na kraju govora opetovao svoju omiljenu rečenicu: "Uvijek, uvijek je loša zamisao kladiti se protiv američkog naroda".

Tagovi: Joe Biden, Xi Jinping, kineska ekonomija, Jen Psaki, Komunistička partija Kine
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE