GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje dvotjedni bijeli štrajk na hrvatskim sudovima

Počinje dvotjedni bijeli štrajk na hrvatskim sudovima
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2023 / 09:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk sudaca koji Udruga hrvatskih sudaca (UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća i navodi da će u njima sudjelovati dvije trećine prvostupanjskih sudaca.

Tijekom bijelog štrajka koji će trajati iduća dva tjedna, do 19. svibnja, suci neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju niti primjerice, razvod braka, istaknula je ranije predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a Vesna Horvath.

Ipak, hitni predmeti rješavat će se bez odgode, ističu u sudačkoj udruzi, koja je o mjerama upozorenja odlučila na sjednici upravnog odbora 3. svibnja. Tada su najavili da će za vrijeme trajanja bijelog štrajka suci koji provode mjere upozorenja biti na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

No, odgodit će "sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta". Također, u tom razdoblju održavat će se sjednice vijeća u drugostupanjskim postupcima, ali se osim u hitnim predmetima neće otpremati odluke.

U sudačkoj udruzi očekuju da će ih podržati 70 posto prvostupanjskih sudaca, a ističu i da imaju podršku državnih odvjetnika koji su nedavno upozorili da materijalna prava pravosudnih dužnosnika nisu bila korigirana još od 2009.

Nakon što je UHS pozvala na "bijeli štrajk" najviša sudska instanca - Vrhovni sud - ustvrdio je da je za "nastalu neželjenu situaciju" pretežito odgovorna izvršna vlast "svojom politikom nametanja sudbenoj vlasti brojnih bitnih, a nepovoljnih uvjeta života i rada". Ističu i da je prilikom donošenja tih odluka u potpunosti bilo ignorirano mišljenje Vrhovnog suda

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, s druge strane, kazao je da su svjesni problematike plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, ističući da su iz tog razloga i pokrenuli izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Prije sjednice vlade u četvrtak Malenica je kazao da ministarstvo predlaže povećanje koeficijenta i osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

Prijedlog ministarstva, koji ide u proceduru, povećat će koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21, osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima za 8 posto, uz dodavanje određenih materijalnih prava koje suci dosad nisu imali.

Tagovi: bijeli štrajk na hrvatskim sudovima, Udruga hrvatskih sudaca, Vesna Hirvath, Ivan Malenica
PROČITAJ I OVO
Uhićen muškarac iz Sombora zbog prijetnje ugrožavanja sigurnosti Aleksandra Vučića
PRIJETNJE
Uhićen muškarac iz Sombora zbog prijetnje ugrožavanja sigurnosti Aleksandra Vučića
SOMBOR - Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je jutros da je uhićen Dragan Mijatović iz Sombora u Vojvodini, zbog prijetnje ugrožavanja sigurnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, piše Blic.
Tko je književnik koji je pucao na Fica?
ATENTAT
Tko je književnik koji je pucao na Fica?
BRATISLAVA - Slovački književnik Juraj Cintula, koji je pucao na slovačkog premijera Roberta Fica, kaže da je to učinio jer se nije slagao s politikom vlade.
Penava otkrio tko su ministri DP-a u novoj Vladi
OTKRIĆA
Penava otkrio tko su ministri DP-a u novoj Vladi
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je kasno poslijepodne konferenciju za medije.
Fico pogođen u trbuh i ruku, napadač je 71-godišnji muškarac
BORBA ZA ŽIVOT
Fico pogođen u trbuh i ruku, napadač je 71-godišnji muškarac
BRATISLAVA - Slovački premijer Robert Fico nalazi se u bolnici nakon što su nakon sjednice vlade pucali u njega.
Milić: Hrvatska vrlo brzo dobiva novu i stabilnu vladu
TVRDNJE
Milić: Hrvatska vrlo brzo dobiva novu i stabilnu vladu
ZAGREB - Glasnogovornik vlade Marko Milić izjavio je da će Hrvatska vrlo brzo dobiti novu i stabilnu vladu, no prije toga Hrvatski sabor mora usvojiti novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu državnih tijela, s obzirom na promjene u sastavu i imenima ministarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE