GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji

Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2023 / 19:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Protiv osmero hrvatskih državljana ponovo uhićenih u Zambiji podignuta je nova optužnica, javljaju zambijski mediji. I ova se optužnica, kako se i očekivalo, odnosi na pokušaj trgovine djecom.

Zambijske vlasti istovremeno su poništile privremene boravišne dozvole koje su hrvatskim parovima izdale krajem siječnja.

U ponedjeljak je sud u Ndoli, na prijedlog tužitelja, obustavio raniji proces protiv četiri hrvatska para za pokušaj trgovine četvero djece iz Demokratske Republike Kongo.

Odvjetnik koji zastupa Hrvate Kelvin Silwimba za Lusaku Times potvrdio je da su ih tužitelji ponovo optužili za pokušaj trgovine djecom.

Potvrdio je i da se nalaze u pritvoru Kansenshi u Ndoli u kojem su bili i ranije. Dodao je da su uhićeni nakon što su kupili avionske karte s kojima su trebali odletjeti iz Zambije.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević sada su službeno optuženi po novoj optužnici, o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji osim da se odnosi na isti slučaj kao prije.

Tek bi se sljedeći tjedan hrvatski državljani ponovo trebali naći pred sudom.

Hrvatski veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, naveo je MVEP.

"Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", istaknulo je Ministarstvo.

MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima, naveli su iz Ministarstva.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. Početkom siječnja počelo je suđenje, a 23. siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to bio odredio.

Tagovi: Hrvati u Zambiji, posvajanje djece
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE