GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podignuta optužnica protiv Barbarića

Podignuta optužnica protiv Barbarića
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 17:33
Autor: SEEbiz
SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, zbog kaznenog djela protupravne gradnje.

Objavio je to DORH ne navodeći identitet Barbarića. Općinsko državno odvjetništvo istraživalo je šefa HEP-a zbog ilegalne gradnje u Zastražišću na otoku Hvaru. Paralelno je postupak vodio i Državni inspektorat koji je Barbariću izdao kazne koje ovaj nije platio pa su pokrenuli ovrhu.

Ranije danas splitski Upravni sud nepravomoćnom presudom odbio je tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Rušenje vile trebalo je započeti u roku od mjesec dana, no Barbarić se priopćenjem obratio medijima i poručio da će sam srušiti kuću. Rekao je i da su "neki mediji prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe."

Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu kojim obavještava o podizanju optužnice protiv šefa HEP-a prenosimo u cijelosti.

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023. podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje s dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom", priopćilo je ODO Split.

Tagovi: fRANE bARBARIĆ, hep,
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE