GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Policija: Pokušaj tri teška ubojstva na Markovu trgu ima elemente terorizma

Policija: Pokušaj tri teška ubojstva na Markovu trgu ima elemente terorizma
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na konferenciji za novinare glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić iznijeli su nove podatke iz istrage o napadu kojeg je izvršio Danijel Bezuk na Markovu trgu.

Na početku su prikazali snimku s Markovog trga na kojoj se vidi dolazak napadača te njegov bijeg.

“Od prvog saznanja radi se opsežno kriminalističko istraživanje u kojem je proveden veliki broj mjera i radnji iz nadležnosti policije. Prema rezultatima je potvrđeno da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su osiguravali zgradi Vlade i Sabora.

Cjelokupni policijski sastav radi na prikupljanju obavijesti o ovom događaju, kao i o dobivanju informacija o napadaču.

Iskazujem sućut obitelji stradalog mladića. Prikupljene informacije pokazuju da je pitanje radikalizacije moglo utjecati na različito ponašanje i posljedice.

Tu ima elemenata koji pokazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti, i o tome obaviještavamo ŽDO”, rekao je Milina, javlja N1.

Predane velike količine oružja

“Na području Sisačko-moslavačke županije uhićena je osoba koja je povezana s događajem na Trgu Svetog Marka, i ta je osoba predana nadzorniku, te će ga ispitati Općinski državni odvjetnik u Sisku.

Nakon događaja, u vremenu od 12-16 listopada, policija je u svom redovnom radu imala 83 dragovoljna slučaja predaje oružja i eksplozivnih tvari, što pokazuje kolika je dostupnost oružja.

U tih je pet dana predno 12 automatskih pušaka, 4 poluatomatske puške, dva revolvera, 53 ručne bombe i velika količina streljiva, skoro kilogram eksploziva…”, rekao je Milina.

Svim načelnicima PU sam održao video konferenciju gdje sam ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja. Zatražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere da bi ta ponašanja prevenirali da bi zaštitili sve građane RH, a i najviše državne dužnosnike.

Nama je prvenstveni cilj sigurnost RH, svih njenih građana, turista…. Hrvatska je sigurna turistička zemlja. Hrvatska policija će učiniti sve kako bi razina sigurnosti ostala na najvišoj razini”, rekao je Milina.

Zatim je govorio županijski državni odvjetnik iz ŽDO-Zagreba Jurica Ilić.

“Postoji elementi koji bi upućivali na teroristički napad”, rekao je ….

Nikola Milina je dodao kako je “bilo puno špekulacija o samom osiguranju”.

Podignute mjere osiguranja

“Podigli smo mjere osiguranja, bile su špekulacije o neodgovaraćujem sustavu, no iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad počinitelja vrlo se jasno vidi da sustav koji je dotad bio je funkcionalan. Pohvalio bih reakciju, vidi se ugroza tri policijska službenika, i ugroza drugih osoba.

Napadač je kao što se vidi iz snimke ispucao određenu količinu streljiva i imao je reakciju nakon što je vidio, ali je kao što vidite, vratio se bočno i tamo je išao zamijeniti dodadno u pokretu okvir tako da je još dodatno ispalio jedan dio streljiva, nakon reakcije policijskog službenika odustao je, odnosno odbijen je daljnji napad.

Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, policija još mora niz informacija provjeriti pregledati, tako da ja sad ne mogu te detalje reći.. ali se vidi sam dolazak, da je on bio neočekivan i da je taj napad bio praktično vrlo brz i iznenada, to je ono što ste vidjeli.

Ne mogu potvrditi točno kako je on došao ali policija je dosta dobro utvrdila njegovu trasu kretanja. On je odmah uperio pušku, bez oklijevanja, puška nije bila niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada da policijskog službenika.

Za motiv sami to sada ne možemo reći točno, policijski službenik koji je bio na osiguranju je bio tu na ulazu u objekt vlade i radio je svoj posao. Kolege iz osiguranja su reagirale nakon događaja, to se u sekundama mjeri ta situacija od pojave osobe do same njegove upotrebe vatrenog oružja.

Obilježje terorizma

Modalitet počinjena ovog kaznenog djela ima teroristička obilježja, zasad službeno još nije potpuno kvalificirano kao kazneno djelo protiv čovječnosti, trebamo još vidjeti rezultate krim istraživanja.

Zasad ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u vladu, ali ne mogu to niti isključiti. Policijski službenici su odbili napad, kazao je Milina.

“Ja mogu potvrditi da je bilo više događaja povezanih s događajem na trgu Svetog Marka, što se tiče ovoga mogu potvrditi da su određeno pismo prijetećeg sadržaja da je to prijavljeno PU zagrebačkoj. Napravit će se sve da se utvrdi sve o čemu se tu radi.

Policija će sada provoditi niz radnji o svim osobama koje mogu dati bilo kakva saznanja o obavijesti, a to ne isključuje i da je neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin. Krim istraživanje obuhvaća velik broj osoba.

Pozivam sve u društvu kako ne bi dodatno radikalizirali”, dodao je.

“Mogu reći da je imao dugo vatreno oružje, ne mogu o detaljima, tipu i vrstu, imao je i kratko vatreno oružje. Pronašli smo različite vrste streljiva. Mi ćemo sve osobe, sve događaje, koje možemo dovesti u vezu s ovim događajem, sve ćemo provjeriti, zaključio je Milina.

Na pitanje o razlozima privođenja Bezukova oca Milina je rekao.

“Zasad je privedena osoba za nedopušteno držanje oružja, ali nakon što je ispitana puštena je da se brani sa slobode.

Priveden je velik broj osoba na razgovore. Ne mogu reći broj. Sve policijske uprave rade na prikupljanju informacija o kontaktima”.

Zašto je objavljena snimka

Na pitanje zašto je objavljena snimka odgovorio je:

“Zbog toga što se različite interpretacije pojavljuju, to je jedan događaj koji ima ogroman interes medija i javnosti, pojavljuju se i iskrivljene informacije u medijima o tome što se dogodilo.

Većina osoba je mislila da je napadnut samo jedan policijski službenik. Iz snimke se vidi da to nije izdvojeni napad na policijskog službenika.

Napad ima modalitet i obilježja terorizma.

I policija i DORH moraju čitavo vrijeme imati postojanje bitnih elemenata kaznenih djela. U ovom slučaju radi se elementima kaznenog djela teškog ubojstva, ali način izvršenja nam daje za pravo da dalje istražujemo radi li se i o terorizmu.

Sam način izvršenja ukazuje na terorizam. Ne radi se tu samo o tome što je došao pred vladu.

Činjenica da netko puca po zgradi vlade ne može sama za sebe biti dokaz da je to terorizam, zaključeno je na konferenciji za novinare.

Tagovi: pucnjava na Markovu trgu, Danijel Bezuk, Nikola Milina, Ravnateljstvo policije, Jurica Ilić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Republikanci traže ostavku Bidena
OSTAVKA
Republikanci traže ostavku Bidena
WASHINGTON - Brojni republikanski dužnosnici pozvali su u nedjelju predsjednika Joea Bidena da odstupi s dužnosti nakon što se povukao iz izborne utrke, rekavši da nespremnost da nastavi kampanju otvara pitanje njegove sposobnosti da upravlja zemljom.
Demokrati u sve većem broju podržavaju Kamalu Harris
PODRŠKA
Demokrati u sve većem broju podržavaju Kamalu Harris
NEW YORK - Kamala Harris je izjavila da je počašćena Bidenovom podrškom i obećala da će zaslužiti i osvojiti nominaciju.
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
SCENARIJI
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
WASHINGTON - Jedan izvor uključen u odjel za prikupljanje sredstava za kampanju odahnuo je nakon što je u nedjelju objavljeno da se predsjednik Joe Biden više neće ponovno kandidirati.
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE