GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Policija: Privedeni s Kustošije imaju od 19 do 22 godine

Policija: Privedeni s Kustošije imaju od 19 do 22 godine
DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 19:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić otkrio je neke nove detalje o privedenima s Kustošije zbog transparenta na kojem piše "J...at ćemo srpske žene i djecu" uz slovo "U", koje je pretvoreno u ustaški simbol, i križ tom slovu.

Rašić je kazao da su odmah po saznanju o događaju pokrenuli intenzivno kriminalističko istraživanje tijekom kojeg su istraživali osam osoba.

"Za šest je utvrđena utemeljena sumnja da imaju veze s događajem te su oni upravo uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku. Završena je njihova pretraga domova, tamo je nađena odjeća sa slike, mobiteli. Nađene su sve osobe sa slike. Ovih šest ne poriče kazneno djelo, priznali su sve, a znamo i osobu koja je i napravila taj transparent", otkrio je Rašić za RTL.

Kazao je da od šestorice mladića dvojica imaju 21 i 22 godine, dok četvorica spadaju u mlađe punoljetnike, odnosno oni su u dobi od 18 do 21 godine.

"Nastavljamo s daljnjim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su sudjelovale u tome. Znači i one koji nisu bili na slikama", poručio je Rašić.

Policija je u 19 sati poslala i priopćenje oko slučaja koje prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji i koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno šestoro hrvatskih državljana, odnosno dvije muške osobe starosti 21 i 22 godine te četvoro mlađih punoljetnih muških osoba starosti od 19 i 20 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Javno poticanje na nasilje i mržnju“.

Naime, sumnja se da su se osumnjičene osobe zajedno s više drugih za sada nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. godine oko 21 sati okupili na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gdje je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimjernog sadržaja, a koji tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, također neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, pritom narušavajući javni red i mir. Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografirali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internetskih portala čime su postale dostupne široj javnosti.

Tim ponašanjem osumnjičenici i druge za sada nepoznate osobe počinili su kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“, radi čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava.

Provodeći kriminalističko istraživanje kod osumnjičenih osoba policija je pretražila njihove domove i druge prostorije kojima se koriste kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta odjeća koju su navedene osobe imale za vrijeme nastanka sporne fotografije, dok su također od osumnjičenih privremeno oduzeta njihova telekomunikacijska sredstva kojima su se koristili.

Sve osumnjičene osobe su po provedenom kriminalističkom istraživanju predane na daljnje nadležno postupanje pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela."

Podsjetimo, skupina mladića je u četvrtak u Kustošijanskoj ulici crtala navijački grafit, koji je zapravo verzija poznatog transparenta skupine Bad Blue Boys, a uspješno crtanje proslavila je uz baklje i transparent "Je*at ćemo srpske žene i djecu". Uz jeziv transparent i zastave HOS-a, istaknuli su i obilježja Crvene zvezde i Partizana koja su, pretpostavlja se, oduzeta u navijačkim okršajima. Transparent je zgrozio cjelokupnu hrvatsku javnost.

Tagovi: Kustošijanska ulica, Marko Rašić, Bad Blue Boys, govor mržnje, policijska uprava zagrebačka
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE