GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Policija proširila kaznenu prijavu protiv Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane

Policija proširila kaznenu prijavu protiv Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Josipa Rimac, bivša državna tajnica i Ministarstvu uprave našla se u novim problemima jer je MUP priopćio da je protiv nje te još nekoliko osoba nadopunio kaznenu prijavu koja je protiv nje te još 13 osoba podnesena u svibnju lani. Riječ je o aferi Vjetroelektrane koja je u međuvremenu u dva navrata proširivana, piše Večernji list.

Osim Josipe Rimac, sumnjiče se i poduzetnici Dragan Stipić i Milenko Bašić te nekoliko državnih tajnika i pomoćnika ministra. Sada se J. Rimac te Bašić, Stipić, bivša ministrica Gabrijela Žalac, Domagoj Validžić, Tomislav Plavšić i Edita Grubišić sumnjiče za trgovanje utjecajem, davanje mita, davanje mita za trgovanje utjecajem, davanja mita, davanja mita za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cjelosti:

'Nastavno na kaznenu prijavu podnijetu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 29. svibnja 2020. godine, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) nastavili su u koordinaciji s navedenim Uredom provođenje kriminalističkog istraživanja.

Tijekom nastavka kriminalističkog istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je osmero osumnjičenih (1980., 1965., 1985., 1959., 1978., 1979., 1971. i 1958.) počinilo kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita, davanja mita za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Sumnja se da je prvoosumnjičena (1980.) u razdoblju od studenog 2017. do 29. svibnja 2020., u sklopu dogovora i uz novčanu nagradu u iznosu od najmanje 40 tisuća kuna koju joj je na mjesečnoj bazi isplaćivao drugoosumnjičeni (1965.) s ciljem pribavljanja znatne nepripadne koristi trgovačkom društvu, koristeći svoj položaj državne tajnice u jednom ministarstvu, kao i društveni utjecaj koji uživa, poduzimala niz radnji radi pogodovanja navedenom društvu na način:

- tijekom pregovora navedenog trgovačkog društva s većim brojem banaka oko kreditiranja izgradnje jednog vjetroparka, s ciljem odobrenja traženih kredita, zatražila od šestoosumnjičene (1979.) s kojom je u prijateljskim odnosima da korištenjem svog položaja ministrice te članice Nadzornog odbora banke u državnom vlasništvu, od ostalih članova Nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka. Šestoosumnjičena je na to i pristala, odnosno i sama je učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora banke i predsjednicu Uprave te od njih, iako im još nisu bili dostavljeni podaci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku Uprave banke o odobrenju kredita;

- s ciljem osiguranja sklapanja ugovora s jednim trgovačkim društvom kontaktirala je sedmoosumnjičenog (1971.), inače predsjednika Uprave tog društva i od njega zatražila da društvu drugoosumnjičenog (1965.), neovisno o ispunjavanju potrebnih uvjeta, osigura zaključivanje ugovora koji su društvu potrebni za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetrolektranu, a što je ovaj i učinio;

- s ciljem osiguranja produljenja statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, prvoosumnjičena (1980.) je kontaktirala četvrtoosumnjičenog (1959.), inače predsjednika Upravnog vijeća pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti, i od njega tražila da društvu drugoosumnjičenog (1965.) neovisno o ispunjavanju uvjeta osigura navedeno, na što je isti pristao premda je znao da navedeno društvo ne ispunjava propisane uvjete. U tom pravcu poduzeo je niz radnji, a zauzvrat je tijekom rujna 2019. godine zatražio od prvoosumnjičene (1980.) da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, što je prvoosumnjičena obećala učiniti;

- od petoosumnjičenog (1978.) je zatražila da, koristeći svoj utjecaj kojeg uživa kao dužnosnik u jednom ministarstvu, osigura donošenje tumačenja tog ministarstva kojim bi se bankama prezentiralo kako ne postoji opasnost da društvo drugoosumnjičenog izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije u slučaju da se ne izgrade sve faze postrojenja vjetroelektrane, u roku važenja prethodnih rješenja o statusu povlaštenog proizvođača električne energije i drugo, a na što je isti pristao te u tom pravcu poduzeo niz radnji.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je prvoosumnjičena (1980.) poticala osmoosumnjičenu (1958.) na zlouporabu položaja i ovlasti na način da je od nje tražila da kao vršiteljica dužnosti jednog državnog ureda u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, za četiri osobe osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje na pojedinim radnim mjestima. Posredstvom prvoosumnjičene, osmoosumnjičena je dostavila navedenim kandidatima pitanja i zadatke prije provođenja testiranja i time im omogućila najbolji rezultat, nakon čega je donijela rješenja o njihovom prijemu u državnu službu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela posebno izvješće, kao nadopunu kaznene prijave od 29. svibnja 2020. godine.'

Tagovi: afera vjetroelektrane, Gabrijela Žalac, Josipa Rimac, Ana Mandac, Krunoslav Jakupčić, Hrvatske šume, C.E.M.P., Nataša Turbić
PROČITAJ I OVO
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE