GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Policija rastjerala prosvjednike s mosta u Kanadi, ima uhićenih

Policija rastjerala prosvjednike s mosta u Kanadi, ima uhićenih
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
OTTAWA - Most Ambassador bit će ponovno otvoren u nedjelju nakon što je policija rastjerala prosvjednike protiv covid-mjera koji već šest dana blokiraju promet na mostu, objavio je visoki američki dužnosnik.

Kanadska je policija, na temelju sudskog naloga od petka, u nedjelju privela nekoliko osoba, rastjerala prosvjednike i uklonila vozila koja su blokirala promet na mostu Ambassador u gradu Windsor pokrajine Ontario.

Blokada mosta zaustavila je opskrbu automobilske industrije u Detroitu, zbog čega je u kompanijama Ford Motor, drugom najvećem američkom proizvođaču automobila, i General Motors te u korporaciji Toyota Motors došlo do smanjenja proizvodnje.

"Kanadske vlasti planiraju danas ponovno otvoriti most Ambassador nakon što izvrše sve potrebne sigurnosne provjere", rekla je u svom priopćenju savjetnica Bijele kuće za domovinsku sigurnost Liz Sherwood-Randall, prenosi Reuters. Windsorska policija objavila je u nedjelju da je nekoliko osoba uhićeno, no nije navela koliko točno, te da su zaplijenjena vozila koja su korištena u prosvjedu.

U nedjelju je policija pojačala svoje snage s više od 50 vozila, uključujući autobuse i blindirane automobile, a broj prosvjednika smanjen je na oko 45, dok ih je u subotu bilo oko 100. Windsorska policija objavila je na Twitteru da vrijedi pravilo "nulte tolerancije na nezakonite aktivnosti".

Nakon što su prosvjednici od ponedjeljka kamionima, automobilima i kombijima blokirali promet u oba smjera, kanadski premijer Justin Trudeau obećao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu brzu akciju za okončanje krize.

Kanadski je sudac tako u petak naredio prekid blokade mosta, inače najprometnijeg kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi. Blokada je kanadsku automobilsku industriju stajala stotine milijuna dolara, tvrdi udruga proizvođača automobilskih dijelova u podnesku sudu od 10. veljače.

Prema podacima kompanije IHS Markit, procijenjeno je da šteta za automobilsku industriju iznosi čak 850 milijuna dolara. Oko 40.000 ljudi svakodnevno je prolazilo tim mostom i prevožena je roba u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

Prosvjedi su se proširili na tri granične točke, uključujući Albertu i Manitobu. Kanadska policija navodi da su prosvjede dijelom financirali pristaše iz SAD-a. Ontario je u četvrtak zamrznuo sredstva donirana putem američke platforme GiveSendGo.

U Ottawi su u nedjelju protuprosvjednici, s građanima koji su nakon dugotrajnih demonstracija izgubili strpljenje, počeli blokirati vozila koja su se pokušavala pridružiti prosvjedima.

Kanadski pokret prozvan u početku "Konvoj slobode", započet prije dva tjedna, bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om. No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade.

Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante da organiziraju slične blokade konvojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu. "Naša nacionalna ekonomska kriza na mostu Ambassador danas je okončana", objavio je u nedjelju gradonačelnik Windsora Drew Dilkens na Twitteru.

Tagovi: most Ambassador, prosvjedi u Kanadi, Ottawa, General Motors, Ford, Toyota
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE