GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polja na jugu Ukrajine će postati pustinja nakon uništavanja brane

Polja na jugu Ukrajine će postati pustinja nakon uništavanja brane
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz
KIJEV - Rusija je digla u zrak branu hidroelektrane Kahovka koja se nalazi u Ukrajini što je izazvalo ozbiljne probleme s obzirom na plavljenje više od 80 mjesta.

Dijelovi Ukrajine bi mogli postati pustinja, godine će biti potrebne za oporavak, a stanovništvo se trenutno evakuiše na sigurna područja.

Hidroelektrana je potpuno uništena i nije podložna restauraciji s obzirom na to da je eksplodiralo unutrašnje postrojenje. Šef HE "Ukrhydroenergo" Ihor Syrota rekao je da će prema približnim procjenama za obnovu stanice biti potrebno do milijardu američkih dolara i pet godina.

Skoro potpuno poplavljena su mjesta u oblasti Herson: Tjaginka, Lavov, Odradokamjanka, Ivanivka, Mikilske, Tokarivka, Ponjativka, Bilozerka, mikrookrug Ostriv u oblasti Herson, a ukupno 16.000 ljudi se nalazilo u kritičnoj poplavljenoj zoni. Očekuje se da će voda još rasti tokom dana i da će izrazito visok nivo biti danas u 11 nakon čega bi trebalo da se povlači.

Osim što će biti potrebno mnogo novca i vremena za popravljanje ove hidroelektrane, napravljena je ogromna šteta i navedenim poplavljenim mjestima. Služba bezbjednosti Ukrajine već je otvorila krivični postupak zbog optužbi za ekocid i kršenje običaja ratovanja.

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine sugeriše da bi polja na jugu Ukrajine mogla da se pretvore u pustinje već sljedeće godine zbog ruskog uništavanja Kahovske HE.

Katastrofa koju su izazvali Rusi zaustavit će vodosnabdijevanje 31 sistema za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporožje. Predsjednik Ukrajine je rekao jučer da se rješava pitanje obezbjeđivanja vode za piće lokalnog stanovništva, koja će biti potrebna ne samo u poplavljenim područjima, već i u susjednim regijama.

Negativne posljedice će se osjetiti i po ribarsku industriju s obzirom na to da se očekuje pomor riba, kako mladih tako i odraslih.

Tagovi: Kahovka, Ukrajina, rat u Ukrajini, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE