GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska: Oporba na Vrhovnom sudu osporava regularnost predsjedničkih izbora

Poljska: Oporba na Vrhovnom sudu osporava regularnost predsjedničkih izbora
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Glavna poljska oporbena koalicija objavila je u četvrtak da će pred Vrhovnim sudom osporiti rezultate predsjedničkih izbora od 12. srpnja koji su na čelo države uz minimalnu razliku ponovno doveli Andrzeja Dudu, uz potporu konzervativne nacionalističke stranke PiS.

Građanska platforma čiji je kandidat Rafal Trzaskowski s vrlo tijesnim rezultatom izgubio od Dude, govori o neregularnostima i navodnoj pristranosti javne televizije.

"Zatražili smo da se izbori proglase nevažećima", rekao je novinarima šef Građanske platforme Borys Budka.

Izbori nisu bili "ni pravedni niti pošteni", dodao je Budka, rekavši da je čitav državni aparat kršio zakon kako bi dao potporu Dudi. Duda je pobijedio u nedjelju s 51 posto glasova, a njegov protukandidat Trzaskowski dobio je 49 posto. Zastupnica ljevice Barbara Nowacka, članica Građanske platforme, rekla je da izbori nisu bili pošteni.

Elzbieta Witek, predsjednica donjeg doma parlamenta i članica stranke Pravo i pravda (PiS) rekla je da se "svatko ima pravo žaliti".

"Žalba će biti razmotrena", dodala je, izražavajući sumnju da bi to moglo utjecati na rezultate.

Po Ustavu, Vrhovni sud ima vremena do 3, kolovoza izjasniti se o valjanosti izbora.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) rekli su u ponedjeljak da je glasanje zasjenjeno načinom na koji je javna televizija pratila kampanju. Mnogi drugi promatrači primijetili su da je javna televizija uvelike favorizirala Dudu.

Dudina izborna kampanja i način na koji su o njoj izvještavali javni mediji obilježena je homofobnom, ksenofobnom i antisemitskom retorikom, rekao je Ured OESS-a zadužen za demokratske institucije i ljudska prava.

Duda je u kampanji osuđivao "LGBT ideologiju", usvajanje djece u homoseksualnu obitelj te je optužio svog protivnika da ne odbacuje židovske zahtjeve za odštetom za stradanje u Drugom svjetskom ratu koji bi, po njemu, trebali biti upućeni Njemačkoj.

Tagovi: Poljska, Andrzej Duda, Rafal Trzaskowski
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE