GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porfirije iz Vukovara: Molite za svoje žrtve, ali i žrtve Hrvata katolika

Porfirije iz Vukovara: Molite za svoje žrtve, ali i žrtve Hrvata katolika
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2022 / 18:05
Autor: SEEbiz / H

VUKOVAR - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je u nedjelju iz Vukovara pravoslavne vjernike da se u molitvi sjete svojih žrtava, ali isto tako i žrtava svojih susjeda katolika jer, kazao je, onaj koji poštuje žrtve drugog jednak je onome koji se žrtvuje za drugog.

“Takvi su nam uzor, a oni koji čine nasilje nad bespomoćnim ljudima, bilo u ratu ili miru, dostojni su svake osude i prezira. Zato vas pozivam danas da upalimo svijeću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako da upalimo svijeću i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike, da se molimo za našu postradalu braću i sestre, ali isto tako i za postradale Hrvate rimokatolike”, pozvao je Porfirije koji je u nazočnosti brojnih episkopa SPC-a u vukovarskom Sabornom hramu sv. oca Nikolaja služio svetu liturgiju te posvetio taj obnovljeni hram i Parohijski dom.

Vjernike je pozvao da mole za svakog postradalog, za svaku nevinu žrtvu u Vukovaru i sam grad Vukovar jer su, kazao je, molitva i kršćansko praštanje jedini put iscjeljivanja svih rana.

Ustvrdio je kako u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i neznatne te je neusporedivo više zajedničkog nego različitog, a kršćanska vjera jedne i druge zbližava, ali i obavezuje.

“Kada se u molitvi za svoje žrtve sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati”, napomenuo je srpski patrijarh.

Palim svijeću za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima, ali i na Ovčari, Škabrinji, Lovasu…
Rekao je kako neprestano u svome srcu pali svijeću voštanicu za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima i drugim mjestima stradanja Srba. “Jednako tako se molim i palim svijeću za one postradale na Ovčari, Škabrinji, Lovasu, Sotinu i mnogim drugim stratištima”.

Molimo se i za sve nestale od 1919. god 1995. godine, u strašnom i nesretnom ratu na ovim prostorima, bez obzira kojem narodu pripadali, kazao je u obraćanju vjernicima pozvavši ih da mu se pridruže u molitvama.

Nema drugog puta osim molitve i praštanja, ustvrdio je. Kao djeca božja, ne smijemo prepustiti onima koji imaju poluge moći od ovoga svijeta, da rješavaju pitanja našeg života, uređuju nam međusobne odnose, prošlost, sadašnjost i budućnost jer, kako je kazao, u najmanju ruku se može reći da su ciljevi tih poluga različiti od ciljeva Evanđelja.

Po završetku liturgije, patrijarhu Porfiriju uručeno je odlikovanje Svetog despota Stefana Štiljanovića, zaštitnika Eparhije osiječkopoljske i baranjske.

Prigodna odlikovanja uručena su i drugim zaslužnima, među kojima i predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, te jednom od osnivača te stranke i dugogodišnjem predsjedniku Vojislavu Stanimiroviću.

Saborni hram sv. oca Nikolaja izgrađen je 1737. godine. U noći između 19. i 18. rujna 1991. hram je teško oštećen u eksploziji. Obnova je trajala od 2009. do 2014. godine, a financirala ju je u cijelosti Vlada Republike Hrvatske.

Fotografija: Davor Javorović, Pixsell

Tagovi: patrijarh Porfirije, Srpska pravoslavna crkva, Vukovar
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE