GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posebni američki savjetnik Dodiku: Snosit ćete posljedice

Posebni američki savjetnik Dodiku: Snosit ćete posljedice
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 10:56
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Posebni savjetnik šefa američke diplomacije Derek Chollet upozorio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će on i njegovi politički istomišljenici snositi posljedice zbog postupaka kojima ugrožava opstanak BiH.

Chollet je s Dodikom razgovarao telefonom, a nakon toga je na svom Twitter nalogu objavio kako ga je upozorio da su neprihvatljive odluke poput onih što ih je 10. prosinca donio parlament Republike Srpske, kojima se podrivaju tijela vlasti na državnoj razini.

"Za korupciju i antidaytonsko djelovanje snosit će se posljedice. Nužno je vratiti se dijalogu unutar institucija BiH", napisao je Chollet koji je s Dodikom razgovarao u srijedu, no lider bosanskih Srba tu je činjenicu prešutio kada je tog dana razgovarao s novinarima.

Cholletovo upozorenje uslijedilo je nakon što su veleposlanstvo SAD i delegacija Europske unije u BiH u srijedu objavili kako su pogoršano političko stanje u zemlji i eskalacija krize izazvana odlukama Narodne skupštine RS, uz nespremnost lokalnih političara na kompromis, doveli do toga da se prekidaju pregovori o izmjenama izbornog zakona, koji su do sada vođeni uz posredovanje američkih i europskih izaslanika Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst.

Parlament RS prošlog je tjedna usvojio zaključke kojima je povukao suglasnost tog entiteta na ranije usvojene državne zakone o obrani i sigurnosti, poreznom sustavu te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV).

Parlament je istodobno zadužio vladu RS da u roku od šest mjeseci izradi prijedloge zakona kojima bi se te ovlasti prenijele na razinu entiteta.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH upozorilo je da su zaključci parlamenta RS nezakoniti i opasni jer ugrožavaju integritet pravosuđa, no Dodik je odmah poručio kako neće odustati od planova da se takvo tijelo imenuje u RS i da onda ono imenuje sve suce i tužitelje u entitetu.

"Sadašnji VSTV BiH neće više imati nikakve ovlasti u RS", zaprijetio je Dodik, čija je ocjena kako "pričaju gluposti" svi oni koji tvrde da entitet ne može osporavati zakone donesene u parlamentu BiH.

Odbacio je i upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako će RS ostati bez financijskih sredstava koje osigurava ta novčarska institucija povuče li se iz jedinstvenog mehanizma prikupljanja poreza na razini BiH. Dodik je najavio kako će se vlasti u Banjoj Luci okrenuti drugim izborima financiranja, bez obzira što će plaćati veće kamate.

"Sloboda nikada nije jeftina", kazao je Dodik, koji planira osporiti i postojanje oružanih snaga BiH. Umjesto prvotnog inzistiranja na njihovu ukidanju sada nudi pregovore na kojima bi se dogodilo da se one smanje na polovicu sadašnjeg sastava od deset tisuća pripadnika, a u protivnom bi proglasio demilitarizaciju u RS-u ili bi uspostavio entitetsku vojsku.

Novoimenovani posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan Sir Stuart Peach, koji je ovog tjedna po prvi puta boravio u BiH u tom svojstvu, poslao je u Sarajevu izravnu poruku kako Velika Britanija neće dopustiti provedbu ovakvih Dodikovih planova.

"Britanska vlada će i dalje pružati punu potporu oružanim snagama BiH i neće dozvoliti njihovo urušavanje", izjavio je Peach tijekom susreta s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem.

Peach je maršal britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši načelnik Glavnog stožera britanskih oružanih snaga, a donedavno je bio predsjednikom Vojnog komiteta NATO-a.

Tagovi: Milorad Dodik, Republika Srpska, Tužilaštvo BiH, negiranje genocida
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE