GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu, mijenja se model naplate

Poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu, mijenja se model naplate
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2022 / 11:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik objavio je da su Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana, nakon čega bi o njoj trebala odlučivati Gradska skupština sjednici u veljači, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja.

Kako je rekao na konferenciji za medije odluka se donosi kako bi se Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Dodao je da Zagreb za razliku od svih drugih gradova u Hrvatskoj odlučio ići novim putem prema koji će prema njegovu mišljenju biti najpravedniji.

'Taj sustav će omogućiti individualizaciju na razini zgrade, a posebno na razini stana u višestambenim zgradama da se napalćuje usluga prema stvarno odloženom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama', pojasnio je Tomašević.

Dodoa je da će se cijena usluge sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela.

'Broj odvoza će ostati isti. Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno za kućanstva, za ostale 90 kuna i na to ide varijabilni dio koji će će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om', kazao je Tomašević dodavši da je je tako u Švicarskoj.

Istaknuo je da će se odobravati popusti građanima koji koriste usluge reciklažnog dvorišta, kompostiraju svoj biootpad, ako koriste pelene za djecu.

Za one koji su ne budu pridržavali propisanog iz Odluke predviđene su kazne od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo.

Kako stoji u odluci 'kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika'.

Tagovi: Tomislav Tomašević, otpad, odvoz otpada, Zakon o gospodarenju otpadom
PROČITAJ I OVO
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
POTVRDA
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
LJUBLJANA - Slovenski parlament je u srijedu potvrdio menadžera Roberta Goloba za predsjednika vlade koju će zastupnici potvrditi idućeg tjedna.
Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana neprijateljskim stavom Hrvatske
RAZOČARANI
Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana neprijateljskim stavom Hrvatske
МОSKVA - Rusija je razočarana neprijateljskim djelovanjem vlasti u Hrvatskoj zadnjih mjeseci, no nada se povratku na međusobno korisnu suradnju, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.
Rusija podigla dobnu granicu na 50 godina za profesionalne vojnike
VOJSKA
Rusija podigla dobnu granicu na 50 godina za profesionalne vojnike
MOSKVA - Ruska vlada podigla je dobnu granicu za osobe koje služe u oružanim snagama.
Banožić: Platit ću kaznu, ali neću vratiti stan
ODLUKE
Banožić: Platit ću kaznu, ali neću vratiti stan
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić kazao je u srijedu na konferenciji za medije da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj mora platiti 7000 kuna jer je 2019. sam sebi potpisao korištenje državnog stana, no ne želi ga vratiti Državnim nekretninama.
Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji
OPTUŽNICE
Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji
BEOGRAD/DAVOS - Srbijanski državni vrh poslao je u petak dvije odvojene poruke u povodu reagiranja Hrvatske na optužnice za napad na izbjegličku kolonu tijekom Oluje, ocijenivši da "europska vrijednost nije štićenje ubojica djece i staraca, niti je to prijetnja onima koji traže pravdu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE