GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu, mijenja se model naplate

Poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu, mijenja se model naplate
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2022 / 11:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik objavio je da su Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana, nakon čega bi o njoj trebala odlučivati Gradska skupština sjednici u veljači, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja.

Kako je rekao na konferenciji za medije odluka se donosi kako bi se Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Dodao je da Zagreb za razliku od svih drugih gradova u Hrvatskoj odlučio ići novim putem prema koji će prema njegovu mišljenju biti najpravedniji.

'Taj sustav će omogućiti individualizaciju na razini zgrade, a posebno na razini stana u višestambenim zgradama da se napalćuje usluga prema stvarno odloženom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama', pojasnio je Tomašević.

Dodoa je da će se cijena usluge sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela.

'Broj odvoza će ostati isti. Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno za kućanstva, za ostale 90 kuna i na to ide varijabilni dio koji će će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om', kazao je Tomašević dodavši da je je tako u Švicarskoj.

Istaknuo je da će se odobravati popusti građanima koji koriste usluge reciklažnog dvorišta, kompostiraju svoj biootpad, ako koriste pelene za djecu.

Za one koji su ne budu pridržavali propisanog iz Odluke predviđene su kazne od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo.

Kako stoji u odluci 'kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika'.

Tagovi: Tomislav Tomašević, otpad, odvoz otpada, Zakon o gospodarenju otpadom
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE