GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potop u Zadru, vatrogasci imaju pune ruke posla

Potop u Zadru, vatrogasci imaju pune ruke posla
OBILNA KIŠA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2024 / 10:23
Autor: SEEbiz
ZADAR - Na zadarskom području od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro pale su velike količine kiše, 164 litara po četvornom metru, poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka.

Prema najnovijim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), od nedjelje u 7 sati, do jutros u 7 sati, na mjernoj postaji na zadarskom predjelu Puntamika, pale su rekordne gotovo 164 litre kiše po četvornom metru.

Za usporedbu, tijekom 24 sata zabilježena je količina oborina koja se, pokazuju statistike za razdoblje od 1961. do 2022. godine, prosječno zabilježi gotovo tijekom prva tri mjeseca u godini ili skoro 90 dana. Detaljni podaci, inače, govore da je u prosjeku Split kišniji od Zadra.

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, najviše zapadni dio grada, a vatrogasci su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima.

“Najviše je bilo ispumpavanja podruma, garaža i prizemnih stambenih prostora, automobili su ostali u vodi, a intervencije smo imali u Zadru, u Kožinu, Diklu i Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Ninu i Ražancu”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Istaknuo je da je zbog velikog broja intervencija angažirana i Državna intervencijsku postrojba Zadar kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva.

Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu.

Na mjernoj postaji na splitskom Marjanu u protekla 24 sata izmjereno je oko 28 litara kiše po četvornom metru, što je oko 40 posto prosjeka za cijeli ožujak, dok je na aerodromu u Resniku pala 41 litra oborina, što predstavlja 20-dnevni prosjek za ožujak.

U Trogiru su tijekom 24 sata zabilježene 33 litre oborina po četvornom metru, na otoku Silbi samo dvije litre manje, u Šibeniku 35 litara, u Kninu 70 litara, a u Drnišu čak 80. Za razliku od ostatka Dalmacije, južnije od Makarske i Ploča nije pala gotovo ni kap, primjerice na području Dubrovnika, Korčule i Lastova.

Fotografija: Novi radio Zadar

Tagovi: zADAR, KIŠA, poplave, marjan, split
PROČITAJ I OVO
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE