GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potvrđena pričja gripa u Hrvatskoj

Potvrđena pričja gripa u Hrvatskoj
LABUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u četvrtak su izvijestili da je dan ranije potvrđena influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut, kod Podgrađa, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kako se navodi u priopćenju, u tijeku je utvrđivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen, kaže se u priopćenju.

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica, čiji je cilj onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Također, posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

Iz Ministarstva navode da je propisano i obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te obavezno držanje pataka, gusaka i drugih ptica vodarica odvojeno od ostalih životinja.

Uočene uginule divlje ptice također moraju biti prijavljene ovlaštenim veterinarskim organizacijama, s podatkom o lokaciji pronalaska lešina, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: ptičja gripa, Bosut
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE