GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijesna presuda: Banka zbog nepoštene kamate klijentu mora vratiti 300.000 kuna

Povijesna presuda: Banka zbog nepoštene kamate klijentu mora vratiti 300.000 kuna
PRVI STUPANJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2018 / 15:32
Autor: SEEbiz
SPLIT - Općinski sud u Splitu presudio je 26. listopada da je ugovor s valutnom klauzulom ništetan te da prestaje vrijediti za obje strane, objavila je Udruga Franak. Povijesnu presudu donijela je sutkinja Sonja Meštrović.

Banka će tako tužitelju morati isplatiti kompletan iznos od 262 tisuće kuna koji je dužnik uplatio do dana podnošenja tužbe, a k tome će morati platiti i zatezne kamate te 44 tisuće kuna sudskih troškova, na temelju ništetnog ugovora o kreditu u iznosu od 62 tisuće švicarskih franaka (otprilike 290 tisuća kunske protuvrijednosti u vrijeme isplate kredita).

Općinski sud u Splitu je zaključio kako je i kamata cijena te da je ona bitni sastojak ugovora. U konkretnom ugovoru je ta cijena neodrediva, a to je protivno načelu savjesnosti i poštenja.

Presudom je utvrđeno i kako nepostojanje propisa kojim bi se nedvojbeno utvrdilo kako kamatna stopa mora biti izražena nije banci opravdanje da kamatnu stopu mijenja po vlastitom nahođenju. Banka je imala obvezu ugovoriti elemente važne za promjenu kamatne stope i način primjene tih elemenata.

Sutkinja je ocijenila da je zbog ništetnosti promjenjive kamatne stope, odnosno cijene kredita, ništetan i sam ugovor pa se sud nije posebno osvrtao na presudu Visokog trgovačkog suda od 14. lipnja 2018. godine kojom je pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, a sve to u skladu je s prijašnjim odlukama Vrhovnoga suda RH Rev 907/02 i Rev 11/96-2.

Tagovi: konverzija kredita, valutna klauzula, Sonja Meštrović, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Buljan Flander podnijela ostavku
OSTAVKA
Buljan Flander podnijela ostavku
ZAGREB - Ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander u četvrtak je u Dnevniku Nove TV objavila da daje ostavku na mjesto ravnateljice te klinike nakon niza negativnih reakcija na njezin zahtjev da se sudski zabrani pisanje H-altera o njoj i Poliklinici.
Osam hrvatskih i jedan srpski krijumčar pod istragom zbog prebacivanja 100 migranata
MIGRANTI
Osam hrvatskih i jedan srpski krijumčar pod istragom zbog prebacivanja 100 migranata
ZAGREB - Uskok je nakon policijske prijave i velike akcije u Hrvatskoj i BiH pokrenuo istragu protiv osam hrvatskih i jednog srbijanskog krijumčara migranata osumnjičenih da su preko granice ilegalno prebacili najmanje stotinu stranaca.
Vlada: Više od 80 posto novozaraženih nije cijepljeno
ZARAZA
Vlada: Više od 80 posto novozaraženih nije cijepljeno
ZAGREB - Više od 80 posto novozaraženih osoba i onih na respiratoru u posljednjih tjedan dana u Hrvatskoj nije bilo cijepljeno, objavila je u četvrtak Vlada na Twitteru.
Vlada odbija zamolnicu Tužiteljstva BiH
ODBIJENICA
Vlada odbija zamolnicu Tužiteljstva BiH
ZAGREB - Nakon detaljne analize Vlada je donijela zaključak da se odbije zamolnica Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, izvijestio je u četvrtak premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ratnim zapovjednicima.
Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih
SMJENA
Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE