GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo Plenkovića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo Plenkovića
SIMBOLIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 14:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u petak odluku kojom se utvrđuje da je premijer Andrej Plenković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog nesklada u imovinskoj kartici, zbog čega mu je određena kazna od tri tisuće kuna.

Plenković nije opravdao nesklad podataka koje je naveo u imovinskoj kartici s podacima koje su dobili od Porezne uprave, pojasnila je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva. Za tu povredu određena mu je kazna od tri tisuće kuna koju može platiti u tri rate, dodala je.

Postupak protiv premijera pokrenut je u listopadu prošle godine jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, te zbog netočno navedenih iznosa naknada njegove supruge.

Premijer se ranije očitovao da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila jednu trećinu nekretnine od pokojnog oca u mjestu Makoše jer je bila maloljetna pa mu to i nije priopćila, zbog čega je on nije ni mogao upisati u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo nije prihvatilo to očitovanje, zaključivši da su dužnosnici dužni provjeriti sve nekretnine koje su prema javno dostupnim podacima u njihovom vlasništvu, te da bi u suprotnom to moglo poslužiti kao niša ostalim dužnosnicima koji ne prijavljuju svoje nekretnine.

U istom predmetu se utvrđivao nesklad uz naknade koje je primila njegova supruga za vrijeme porodiljnog dopusta, od 2016. do 2018.

Premijer je u očitovanju ustvrdio kako je supruga pored plaće u tom razdoblju ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, no Povjerenstvo smatra da su dužnosnici dužni prijavljivati sve bitne promjene u primanjima, neovisno o tome jesi li oni viši ili niži.

Tagovi: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Andrej Plenković, imovinska kartica
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE