GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PP Medvednica ne može kazniti vozače quadova koji koriste skijaške staze

PP Medvednica ne može kazniti vozače quadova koji koriste skijaške staze
NEMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 07:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Skijaške staze Parka prirode Medvednica protupropisno koriste i vozači quadova, koji time ugrožavaju skijaše, no Park prirode Medvednica ne može ih kazniti jer to ne omogućuje Pravilnik o načinu rada i postupanja čuvara prirode.

Hrvatske olimpijke u skijaškom trčanju Vedrana Malec i Tena Hadžić nedavno su na treningu doživjele neugodni susret s vozačima quadova, koji su im ugrozili sigurnost, napisala je Malec u svojoj Facebook objavi.

"Srećom je danas tridesetak djece, koja su bila na treningu, bilo na drugoj strani, srećom smo mi dobro reagirale. A što ako ponestane sreće, hoće li onda netko reagirati", zapitala je Malec.

Olimpijke su se obratile i nadležnim službama, ali njihove žalbe nisu urodile plodom.

Rukovoditeljica Odjela nadzora i tehničkih poslova Parka prirode Medvednica  kaže da ne mogu poduzeti potrebne mjere jer im to ne omogućuje Pravilnik o načinu rada i postupanja čuvara prirode.

Pavilnik određuje da u takvim slučajevima čuvar prirode mora zateći osobu u nedozvoljenoj radnji i bez prisile joj uzeti osobne podatke.

"U praksi je teško zaustaviti osobu na motornom vozilu, osobito onu koja zna da čini prekršaj pa u većini slučajeva neće dobrovoljno stati, a takva su vozila redovito neoznačena. Zato se prekršajni postupak ili naplata kazne ne mogu provesti, već se o događaju sastavi zapisnik u kojem se navodi da je riječ o nepoznatom počinitelju", rekla je Varga.

Nije pomogla ni prometna policija


Niti nekoliko organiziranih akcija s prometnom policijom nije dalo rezultata jer prometna policija ne provodi nadzor izvan javnih prometnica, a vozači quadova produže šumom izvan staze kada ih se pokuša zaustaviti.

Posjetitelji koji uoče vožnju šumom ili stazama koje nisu predviđene za motorna vozila mogu poslati e-poštu Parku prirode, ali bez informacije o registracijskim oznakama ili neposrednog zaustavljanja nema prijave niti kazne, objasnila je Jurjević Varga.

Park prirode Medvednica godišnje primi desetak prijava o nesavjesnim vozačima, ali ti su incidenti obično prijavljeni naknadno.

Također, problem je pokriti sve ulaze jer je Medvednica otvoren park sa 70-ak pješačkih ulaza, te desetak makadamskih cesta i javnih prometnica.

Ukupno pet čuvara Medvednice radi po jednu smjenu dnevno i uz ostale poslove nadzire područje na 17.938 hektara površine, kaže Jurjević Varga.

Tagovi: Park prirode Medvednica, Martina Jurjević Varga, quadovi, Sljeme, Vedrana Malec, Tena Hadžić
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE