GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjednički izbori u Brazilu idu u drugi krug

Predsjednički izbori u Brazilu idu u drugi krug
DRUGI KRUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
BRAZILIJA - Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu i u drugom će se krugu sučeliti s aktualnim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Nakon prebrojanih 99,7 posto elektronskih glasova, ljevičarski bivši predsjednik Lula dobio je 48,4 posto, dok je desničar Bolsonaro dobio 43,3 posto, objavio je izborni ured u nedjelju.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, Lula i Bolsonaro kao dva najjača kandidata ići će u drugi krug 30. listopada.

“Borba se nastavlja do konačne pobjede”, izjavio je u nedjelju navečer Lula. “Pobijedit ćemo na ovim izborima.”

Rezultat je bio puno tješnji od očekivanog budući da su predizborne ankete pokazivale Lulu daleko ispred. Neki su stručnjaci sugerirali da se ispitanici nisu izjasnili o svojim pravim favoritima ili su se tek odlučili na dan izbora.

Ako Lula pobijedi u drugom krugu bit će prvi brazilski demokratski predsjednik koji je ušao u treći mandat. Prethodno je bio predsjednik od 2003. do 2010. godine.

Više od 156 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na nedjeljnim izborima na kojima su se također birali guverneri, trećina senatora te federalni zastupnici i zastupnici 27 država.

Ranije je dosadašnji predsjednik Jair Bolsonaro izrazio sumnju u izborni sustav i dao naznake da možda neće priznati rezultate izbora, koji su podijelili najveće gospodarstvo Latinske Amerike.

U svojoj posljednjoj debati prije nedjeljnih izbora dvojica kandidata su razmjenjivala optužbe za korupciju, a malo su raspravljali o prijedlozima za upravljanje tom južnoameričkom državom.

Bolsonaro je nazvao svog ljevičarskog suparnika šefom kriminalne skupine koja je vodila “kleptokraciju” tijekom dva predsjednička mandata i “lopovom” jer je bivši predsjednik bio u zatvoru zbog korupcije.

Lula je nazvao Bolsonara “besramnim” lažljivcem čija je vlada prikrila mito pri kupnji cjepiva tijekom pandemije covida-19 u kojoj je umrlo više od 680.000 Brazilaca. Također ga je optužio za “genocid” zbog oklijevajuće politike u borbi protiv koronavirusa.

Tagovi: Lula Ignacio da Silva, Jair bolsonaro, Brazil
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE