GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjednik Vrhovnog suda oglasio se o porukama Turudića i Rimac

Predsjednik Vrhovnog suda oglasio se o porukama Turudića i Rimac
TRAŽI OČITOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2024 / 18:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što je Jutarnji list objavio detalje iz stotinjak WhatsApp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali, i nakon reakcije oporbe koja zaziva pokretanje stegovnog postupka protiv Turudića, upitali smo Vrhovni sud hoće li djelovati u tom smjeru.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

Na upit N1 televizije Vrhovnom sudu hoće li poduzeti koje korake i kada, odgovor je stigao od predsjednika VS-a Radovana Dobronića koji je samo kratko rekao:

“Vrhovni sud će provjeriti navode iz tiska i nakon toga će donijeti odluku.”

Inače, predsjednik Vrhovnog suda RH jedan je od onih koji u ovom trenutku mogu od Državnog sudbenog vijeća zatražiti pokretanje stegovnog postupka protiv suca IvanaTurudića.

Osim predsjednika Vrhovnog suda taj bi zahtjev, ako ocijene potrebnim, mogli podnijeti predsjednik Visokog kaznenog suda kao Turudićev prvi nadređeni, te ministar pravosuđa i uprave.

Osim za neuredno obnašanje sudačke dužnosti, što je jedno od najozbiljnijih stegovnih djela, suci mogu odgovarati i za nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na neki drugi način.

Jutarnji list je u nedjeljnom izdanju objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

“Di si radosti”, napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. “Di si lipa”, odvratio joj je Turudić, navodi dnevnik.

WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sadašnji sudac VKS-a i predloženi kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić kojima raspolaže Jutarnji list pokazuju da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je Uskok zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od njih dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Turudić demantira optužbe
Sudac Visokog kaznenog suda i kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić demantirao je u nedjelju u razgovoru za Hinu niz optužbi i negativnih reakcija na objavljivanje njegove prepiske SMS-om s Josipom Rimac i poručio kako nije očekivao takav intenzitet mržnje prema njemu.

„Očekivao sam da će biti negativnih reakcija i napada, ali takav intenzitet mržnje koja je ravan histeriji kod dijela nekih parlamentarnih zastupnika i medija nisam očekivao i, naravno, od notornog predsjednika Republike”, rekao je Turudić komentirajući žestoko protivljenje njegovu imenovanju za glavnog državnog odvjetnika.

Tagovi: turudić, dobrovnić, mamić, rimac, plenković, grbin
PROČITAJ I OVO
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
PORUKE
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
GUDOVAC - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te se će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE