GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjedništvo CDU-a potvrdilo Lascheta kao kandidata za kancelara

Predsjedništvo CDU-a potvrdilo Lascheta kao kandidata za kancelara
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Predsjedništvo Kršćansko-demokratske unije (CDU) je iznova podržalo svog predsjednika Armina Lascheta u kandidaturi za demokršćanskog kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima u rujnu.

Članovi saveznog predsjedništva CDU-a su u utorak rano ujutro, nakon šestosatnog sastanka, sa 77,5 posto glasova podržali Lascheta.

Od 46 članova predsjedništva, 31 član je birao Lascheta, devet Soedera a šest se suzdržalo od glasanja.

Laschetovog konkurenta Markusa Soedera, predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU), manje stranke demokršćanske Unije CDU/CSU, podržalo je 22,5 posto članova predsjedništva CDU-a.

Nakon što su preko vikenda propali pokušaji dogovora dvojice predsjednika stranaka Unije CDU/CSU Lascheta i Soedera o tome koji će od njih dvojice preuzeti ulogu kancelarskog kandidata, Soeder je u ponedjeljak najavio kako odluka o kancelarkom kandidatu ovisi o tomu što odluči predsjedništvo CDU-a, veće od dviju stranaka Unije.

“Ako predsjedništvo CDU-a večeras jasno podrži Lascheta, mi ćemo poštovati tu odluku”, rekao je Soeder u ponedjeljak poslijepodne nakon sastanka predsjedništva CSU-a. On pritom nije rekao što smatra “jasnom podrškom”.

Kandidaturu Lascheta mora još potvrditi i vodstvo CSU-a.

Soeder je proteklih dana ustrajao na kandidaturi pozivajući se na bolje rezultate u ispitivanjima javnog mnijenja kako kod birača općenito, tako i kod glasača Unije CDU/CSU.

Laschet je, kako javljaju agencije pozivajući se na sudionike online sastanka predsjedništva, rekao kako je noćašnji izbor “važan signal” u procesu konačnog odabira kancelarskog kandidata Unije i mogućeg nasljednika kancelarke Angele Merkel koja se nakon aktualnog mandata povlači iz politike.

U povijesti Unije CDU/CSU samo su dva političara iz CSU-a, Franz Josef Strauss i Edmund Stoiber, ušla u predizbornu utrku kao kancelarski kandidati.

CSU zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj a CDU u ostalih 15 njemačkih saveznih pokrajina.

Tagovi: Armin Laschet, Markus Soeder, Friedrich Merz, Kršćansko-demokratska unija, CDU, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE