GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade potpisali dogovor sa ProGlasom o slobodnim izborima

Predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade potpisali dogovor sa ProGlasom o slobodnim izborima
SLOBODNI IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 13:42
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore.

„Danas 9. marta 2024. predstavljamo srpskoj javnosti dogovor za slobodne i poštene izbore. Potpisivanje ovog dogovora samo je početak stvaranja jednog širokog fronta koji treba da omogući minimum koji nam je uskraćen, a to su pošteni i slobodni izbori, kao preduslov slobodne i demokratske Srbije“, poručio je jedan od inicijatora ProGlasa, reditelj Dragan Bjelogrlić.

Glumica Svetlana Bojković pročitala je zahteve ProGlasa, neophodne za održavanje slobodnih i fer izbora.

Ova incijativa zahteva sprovođenje preporuka ODIHR ključnih za slobodne izbore, a kao poseban zahtev se ističe revizija biračkog spiska i njegova kontrola do izbora.

Takođe, zahteva se od javnog servisa da istinito i pravovremeno informiše građane o izborima kao i da svi učesnici budu ravnopravno zastupljeni u programu.

Zahtevaju i da ponovljeni beogradski izbori budu održani u roku koji omogućava sprovođenje svih mera, kao i da svi drugi lokalni izbori budu održani istog dana kao i beogradski.

„Upozoravamo da beogradski izbori zakazani u kratkom vremenskom roku nedovoljnom za izmenu izbornih uslova neće biti pošteni, i na njih nećemo pristati“, naveo je ProGlas.

Dragan Bjelogrlić je kazao da je uprkos slučaju Male Krsne koji pokazuje da vlast nema nameru da poboljša izborne uslove, „dijalog o izbornim uslovima jedini ispravan put, svaki drugi mogao bi biti opasan po Srbiju.

„Ovo što danas činimo činimo u nameri da se takav scenario po svaku cenu izbegne i da ova zemlja postane zemlja normalnosti, u kojoj će izbori služiti samo tome da se vlast promeni u pravcu koji određuje istinska većina, ali i većina koja ostale sugrađane neće nazivati izdajnicima i neprijateljima. Ovaj dogovor vidimo kao korak u tom pravcu“, poručio je Bjelogrlić.

Dodao je da Proglas ostaje veran svojim izvornim principima.

„ProGlas, kao ni njegovi osnivači, neće biti deo nijedne izborne liste ni predizborne koalicije“, istakao je.

Na poziv ProGlasa na sastanak su došli koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, kao što su i ranije najavili.

Inicijativa ProGlas pozvala je 7. marta sve stranke da formulišu dogovor o uslovima za fer i poštene izbore.

Ti uslovi, kako je navedeno, ticaće se sređivanja biračkog spiska i poštovanja preporuka ODIHR, kao i situacije u medijima, pre svega otvranja javnog servisa, kao i predstojećih beogradskih izbora koji su pred nama.

ProGlas je ukazao da ovo nije situacija koja treba da bude stranački obojena, već sistemski problem koji treba da se reši u Srbiji, s obzirom da postoje oni koji kažu da su ovo bili najčisitiji izbori do sad, ali i oni koji kažu da su bili neregularni.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: Predstavnici Srbije protiv nasilja, Nada, ProGlas, bojković, bjelogrlić
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE