GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavnik WHO-a predviđa i treći val pandemije u Europi

Predstavnik WHO-a predviđa i treći val pandemije u Europi
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 predvidio je treći val pandemije u Europi početkom 2021., ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine nužno u sprečavanju drugog vala zaraze.

"Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu za vrijeme ljetnih mjeseci, pošto su prvi val zaraze stavili pod kontrolu", rekao je predstavnik WHO-a David Nabarro u intervjuu za švicarske medije.

"Sada imamo drugi val. Ne izgrade li nužnu infrastrukturu, imat ćemo treći val početkom sljedeće godine", upozorava Nabarro, Britanac čija kampanja da postane glavni ravnatelj WHO-a 2017. nije uspjela.

Europa je nakratko imala pad stope zaraženih a sada se zaraza ponovno proširila: Njemačka i Francuska u subotu su zabilježile porast slučajeva za 33.000, Švicarska i Austrija imaju tisuće slučajeva dnevno, dok je Turska izvijestila o rekordnih 5.532 novih slučajeva.

Nabarro je izdvojio potez Švicarske da dopusti skijanje - s obaveznim nošenjem maski u žičarama - dok su ostale alpske zemlje zatvorile skijališta. Nabarro je rekao da bi Švicarska mogla doseći "vrlo visoku razinu bolesnih i umrlih".

"Jednom kad stope zaraze uminu, a uminut će, tada možemo biti slobodni koliko hoćemo", rekao je Nabarro za list Solothurner Zeitung. "Ali sada? Trebaju li se skijališta otvarati? Pod kojim uvjetima?", pitao je.

Nabarro je pohvalio odgovore azijskih zemalja poput Južne Koreje, gdje je stopa zaraze relativno niska: "Ljudi su se potpuno angažirali, prihvatili su ponašanje koje otežava širenje virusa. Održavaju razmak, nose maske, izoliraju se kad su bolesni, peru ruke i lice. Štite najugroženije skupine", kazao je.

Nabarro je također rekao da Azija nije prerano ublažila ograničenja.

"Morate čekati dok se broj zaraženih ne snizi i ostane takav. Reakcija Europe nije bila potpuna", rekao je.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE