GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo akademik Muhamed Filipović

Preminuo akademik Muhamed Filipović
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 15:43
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Muhamed Filipović, bh. akademik i pisac, preminuo je danas u Sarajevu u 91. godini, saznaje Klix.ba.

Muhamed Filipović je rođen 3. 8. 1929. godine u Banjoj Luci. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i realnu gimnaziju. Filozofiju, uz prirodne nauke i historiju, studirao je u Beogradu i Zagrebu, a diplomirao je 1952. godine. Doktorat iz filozofije obranio je 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Iste godine je biran za docenta, 1967. godine za vanrednog, a 1972. za redovnog profesora za predmete Logika sa metodologijom i Metodologija znanstvenog rada na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Univerziteta u Sarajevu.

Od prvog izbora do penzioniranja 1999. godine akademik Filipović je redovno predavao navedene predmete na svom fakultetu, a gostovao je i na drugim fakultetima i naučnim institucijama u tadašnjoj državi i inozemstvu (Njemačka, Austrija, Danska, Norveška, Švedska, Švicarska, Velika Britanija, Sjedinjene Države Amerike, Kanada i Rusija).

Autor je velikog broja studija, monografija i drugih djela iz više naučnih oblasti – logike, historije filozofije, historije duhovnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, estetike, sociologije i politike. Pisao je i književne kritike i eseje i vodio brojne polemike i rasprave o mnogim društvenim problemima. Bavio se i leksikografijom i bio glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije za BiH. Svojim radovima i istupima u javnosti otvarao je brojna pitanja, inicirao rasprave i polemike koje su imale odjeka u našoj javnosti.

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1978, a za redovnog 1987. godine.

Obavljao je funkciju potpredsjednika ANUBiH od 1999. do 2008. godine i direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH.

Datum i vrijeme komemoracije i ukopa akademika Muhameda Filipovića bit će naknadno objavljeni.

Tagovi: Muhamed Filipović, Filozofski fakultet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE