GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Silvio Berlusconi

Preminuo Silvio Berlusconi
TAJKUN I POLITIČAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 12:14
Autor: SEEbiz

RIM - Kako javlja talijanska agencija ANSA, u 87. godini preminuo je Silvio Berlusconi, talijanski medijski tajkun, vlasnik nogometnih klubova, političar i bivši premijer Italije u tri navrata te predsjednik stranke Forza Italia

Najpoznatiji je po vlasništvu nad Mediasetom, najvećom televizijskom kućom u Italiji, te po angažmanu u talijanskoj politici, koji je započeo tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je premijer Italije u tri navrata, od 1994. do 1995., od 2001. do 2006. i od 2008. do 2011. godine.

Od politike nije odustajao do kraja života te je i u poznim godinama bio politički aktivan. U dubokoj starosti doveo je svoju stranku Forza Italia do participacije u vlasti, a sam Berlusconi izborio se za mjesto u talijanskom Senatu, gornjem domu parlamenta. U Senat je ušao na izborima krajem rujna 2022. godine nakon deset godina zabrane obavljanja javnih dužnosti zbog presude za poreznu prijevaru.

Berlusconi je svoje senzacionalne povratke učinio svojim zaštitnim znakom u talijanskoj politici u posljednja tri desetljeća, koliko je bio aktivan na sceni. U gornji dom talijanskog parlamenta izabran je s više od 50 posto glasova potpore u sjevernom gradu Monzi, u kojoj bio vlasnik tamošnjeg nogometnog kluba.

Neuspješno se pokušao nametnuti kao kandidat za predsjednika početkom 2022. godine. Ipak, zbog brojnih kontroverzi kojima je obilježen nije mogao sakupiti širu podršku na političkoj sceni, nužnu za izbor na tu funkciju. Bio je sklon politički nekorektnom vokabularu u kojem nije prezao od seksizma i homofobije, a u posljednje vrijeme izazivao je zgražanje hvaleći ruskog predsjednika Vladimira Putina i opravdavajući agresiju Rusije na Ukrajinu.

Biografija mu je puna optužbi za korupciju, sukob interesa i raznih skandala koji se vežu za njegov osobni život. Protiv Berlusconija je podignuto više od 30 optužnica za razne prijestupe, uključujući korupciju, utaju poreza, krivotvorenje, prijevare, zlouporabu položaja i nezakonitu financijsku aktivnost. Neka suđenja još su uvijek u tijeku dok su druga riješena sudskim presudama.

Tagovi: Silvio Berlusconi, Mediaset, Milan, Ac mILAN
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE