GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Stojan Andov

Preminuo Stojan Andov
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 11:17
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
SKOPJE - Stojan Andov, prvi predsjednik Sobranja nezavisne i suverene Republike Makedonije, preminuo je u 89. godini života. Rođen je u Kavadarcima 1935. godine.

Osnovno obrazovanje i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1972. godine.

Bio je potpredsjednik Republičkog izvršnog vijeća, član makedonske delegacije u Skupštini republika i pokrajina i član savezne vlade u tri mandata, gdje je važna njegova uloga pregovarača u kontaktima bivše Jugoslavije sa stručnjacima EEZ-a (1971-1987).

Važio je za vrsnog poznavatelja i stručnjaka za ekonomska pitanja, kao i tržišno orijentiranog političara. Bio je veleposlanik bivše Jugoslavije u Iraku (1987-1991).

Utemeljitelj je Liberalne partije Makedonije i kao njezin predsjednik vodio je stranku do spajanja s Demokratskom strankom 1997. godine, kada je izabran za predsjednika Vijeća novoosnovane Liberalno-demokratske partije (LDP).

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za saborskog zastupnika, a kasnije i na svim sljedećim izborima u zemlji. Bio je predsjednik Skupštine u tri mandata. Nakon atentata na bivšeg predsjednika Kiru Gligorova 3. listopada 1995. jedno je vrijeme obnašao i dužnost predsjednika.

Bio je kandidat za predsjednika Republike Makedonije na predsjedničkim izborima 1999. godine.

Kao parlamentarni zastupnik bio je i predsjednik Stalnog istražnog povjerenstva o ljudskim pravima i slobodama građana od 2002. do 2006. te predsjednik Povjerenstva za ustavna pitanja od 2006. godine. Poznat je kao tržišno orijentirani političar iz vremena SFRJ, iskusan i uspješan politički pregovarač u suvremenom domaćem političkom okruženju, ali i kao političar s međunarodnim ugledom u pregovorima s inozemnim stručnjacima iz područja ekonomije. odnosa, političkog sustava i ljudskih prava. Biran je i za potpredsjednika Liberalne internacionale.

Tagovi: Stojan Andov, sobranje, andov, gligorov
PROČITAJ I OVO
Ursula von der Leyen izabrana za šeficu Europske komisije
NOVI MANDAT
Ursula von der Leyen izabrana za šeficu Europske komisije
STRASBOURG - Europski parlament u četvrtak je tajnim glasanjem potvrdio novi mandat predsjednice Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Pucnjava u Loznici: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen
TRAGEDIJA
Pucnjava u Loznici: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen
LOZNICA - Na pripadnike policije u sredu uveče je ispaljeno nekoliko hitaca. Poginuo je jedan policajac, drugi je teško ranjen, potvrdio je ministar Ivica Dačić. Pucnjava se dogodila noćаs, oko 00.55 čаsovа u Loznici.
Hoće li Meloni pružiti ruku spasa von der Leyen?
EUROPSKI PARLAMENT
Hoće li Meloni pružiti ruku spasa von der Leyen?
BRUXELLES - Europski parlament danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati jednu od najvažnijih odluka - dodjelu novog mandata na čelu Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Više od 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku
BOLJI ŽIVOT
Više od 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku
ZAGREB - Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi napustiti 72 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina, pokazala je jedna studija.
Jadransko more dodatno se rascvjetalo, evo što kažu stručnjaci
SLUZAVO
Jadransko more dodatno se rascvjetalo, evo što kažu stručnjaci
ZAGREB - Jadransko more u posljednjih nekoliko mjeseci dodatno je rascvjetano. Iako taj fenomen nije opasan za kupače, većina ga izbjegava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE