GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo zapovjednik pukovnije Azov

Preminuo zapovjednik pukovnije Azov
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz / index.hr
KIJEV - Oleh Mudrak, zapovjednik 1. bataljuna pukovnije Azov, preminuo je ovih dana, potvrdio je njegov nećak Danilo na svom Instagramu.

Mudrak je proveo šest mjeseci u ruskom zarobljeništvu i preživio eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka. Iz ruskog zarobljeništva je pušten u rujnu prošle godine. Njegov nećak nije otkrio uzrok smrti, piše Ukrajinska Pravda.

Oleh Mudrak je branio Mariupolj još 2014., a sudjelovao je i u žestokim borbama za čeličanu Azovstal nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Ruske snage su ga zarobile nakon što su ukrajinske snage napustile Azovstal, a u rujnu je vraćen u Ukrajinu u sklopu razmjene za zarobljenike, prenosi Index.

Radilo se o velikoj razmjeni u kojoj je prokremljovski orijentiran ukrajinski oporbeni političar Viktor Medvedčuk zamijenjen za 200 ukrajinskih zatvorenika.

"Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe sigurnosti Ukrajine. Razgovarali smo. Inzistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200", kazao je tada Zelenski.

Podsjetimo, pripadnici pukovnije Azov i drugih postrojbi su se predali u svibnju prošle godine nakon što su više od dva mjeseca držali položaj u golemoj čeličani Azovstal i branili Mariupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine. Ruski režim je pukovniju Azov zbog veza s krajnjom desnicom koristio kao jedno od opravdanja za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Vijest o Mudrakovoj smrti je na Twitteru objavio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Uz izraz sućuti je priložio i fotografiju koja prikazuje Mudraka prije i nakon ruskog zarobljeništva.

Tagovi: Oleh Mudrak, pukovnija Azov, rat u ukrajini, Maiupolj
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE