GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Presnažni imunosni odgovor kod djece posebno pogađa pluća

Presnažni imunosni odgovor kod djece posebno pogađa pluća
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci ističe kako snažan imunosni odgovor kod mladih osoba oboljelih od COVID-19 može izazvati teške posljedice.

– Kada se kod mlade osobe dogodi tako snažan imunosni odgovor, onda nastaje velik problem. Tada osobito stradaju pluća, razvije se intersticijska upala pluća. To je presnažna reakcija našeg imunosnog sustava koji nas brani, ali ako presnažno reagira, onda svi imunosni produkti naših stanica, citokini, enzimi i druge regulacijske molekule, počinju raditi protiv nas, počinju nas trovati. Slikovito, to je kao da uzmete jedan aspirin koji vam pomagne, ako uzmete dva oni vam još više pomažu, no ako ih uzmete 50, onda ćete se otrovati.

Takav je slučaj i s presnažnim imunosnim odgovorom. Ako se određeni citokin luči, on ima svoje određene regulacijske učinike, no ako ga je previše, on počne štetno djelovati, naročito kad su u pitanju pluća koja su osjetljiv organ. Dolazi do jakog oštećenja krvožilnog sustava, do oštećenja alveola u toj citokinskoj oluji te dolazi do oštećenja bazalne membrane dišnog epitela koji se onda ne može regenerirati, već ide u fibrozu, a kroz fibrozno tkivo plinovi jako teško prolaze te se događaju ozbiljne posljedice COVID infekcije, pojašnjava Trobonjača za Novi list.

Slovenski pedijatri do sada su kod djece otkrili pedesetak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom.

Najčešće među njima su multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C) te upala malih krvnih žila povezanih s COVID-19 (vaskulitis/vaskulopatija), naveo je Tadej Avčin, šef Odjela za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani. Komplikacije kod neke djece javljaju se dva do šest tjedana nakon inficiranja.

Do sada u Sloveniji zbog ove bolesti kod djece nije bilo smrtnih slučajeva, a prema stručnoj literaturi smrtnost od multiorganskog upalnog sindroma iznosi oko 1,5 posto. Na Pedijatrijskoj klinici početak bolesti je prvi put zabilježen kada djeca dobiju neobične osipe na nogama i rukama.

Tagovi: Zlatko Trobonjača, imunosni odgovor kod djece, pluća
PROČITAJ I OVO
Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje
PORUKE
Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje
PRIBISLAVEC - Saborski zastupnik u Klubu nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je u srijedu u Pribislavcu kako međimurski Romi većinom nisu zainteresirani za cijepljenje, a ministar Tomislav Ćorić se nadovezao kako nikoga ne treba izdvajati.
Plenković komentirao zahtjeve da Lauc izleti iz Znanstvenog savjeta
PREMIJER
Plenković komentirao zahtjeve da Lauc izleti iz Znanstvenog savjeta
ZAGREB - Bila je sadržajna rasprava i postignut je visoki stupanj konsenzusa o tome da je potrebno ohrabriti građane koje imaju određene rezerve prema cijepljenju. Mjere Stožera dobile su potporu, svi su suglasni da je cijepljenje najbolja zaštita od Covida-19, rekao je premijer Andrej Plenković nakon video konferencije Znanstvenog savjeta.
Radić: Vesna Vučemilović je osebujna i impulzivna osoba
DOMOVINSKI POKRET
Radić: Vesna Vučemilović je osebujna i impulzivna osoba
ZAGREB - Mario Radić iz Domovinskog pokreta izjavio je da je Predsjedništvo stranke jednoglasno prihvatilo ostavke Miroslava Škore i Darija Žepine.
EK: potpisan ugovor o nabavi lijeka protiv covida-19
UGOVOR
EK: potpisan ugovor o nabavi lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija je objavila u srijedu da je potpisala okvirni ugovor s farmaceutskom tvrtkom GlaxoSmithKline (GSK) o nabavi sotrovimaba, monoklonskog antitijela, koji ta tvrtka razvija za liječenje bolesti covid-19.
Biden nominira Marka Gittensteina za novog veleposlanika u EU
IMENOVANJE
Biden nominira Marka Gittensteina za novog veleposlanika u EU

WASHINGTON -Američki predsjednik Joseph Biden nominirao je Marka Gittensteina za novog američkog veleposlanika u Europskoj uniji, priopćila je Bijela kuća.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE