GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Presuda splitskog suda: Banke moraju vratiti preplaćene kamate

Presuda splitskog suda: Banke moraju vratiti preplaćene kamate
KONVERZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2018 / 08:32
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Općinski sud u Splitu, doznaje i prenosi Udruga Franak, prije nekoliko je dana tužitelju-potrošaču dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata po kunskom kreditu, a dosad su poznate i najmanje 34 pravomoćne odluke za vraćanje kamata.

- Doznajemo da je Općinski sud u Splitu donio presudu za preplaćene kamate iz kunskoga kredita, u kojoj u potpunosti prihvaća da se kolektivna presuda odnosi i na kunske kredite te zbog toga nema zastare potraživanja preplaćenih kamata. Zagrebačka banka će nakon pravomoćnosti te presude morati vratiti potrošaču oko 50.000 kuna, plus pripadajuće zatezne kamate uz plaćanje sudskih troškova u iznosu 11.750 kuna, a osim toga je naloženo Zabi da ne smije u nastavku otplate povećavati kamatnu stopu iznad početno ugovorenih 4,99 posto, priopćeno je iz Franka, piše Novi list.

To je, kažu, veliko ohrabrenje za kunske i eurodužnike u kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, koji zasad dosta sramežljivo pokreću svoje sudske postupke za vraćanje preplaćenih kamata.

– Još jednom jasno i glasno napominjemo – svi dužnici u euro, kunskim i CHF kreditima s promjenjivim kamatnim stopama koje su ugovorene prije 2013., imaju pravo na preplaćene kamate, ako je banka kamatne stope mijenjala naviše svojim samovoljnim izvanugovornim odlukama – poručuju iz udruge, napominjući da je donesena najmanje jedna prvostupanjska presuda kojom je potvrđeno da su ništetne i valutna klauzula CHF, i odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi, netom nakon donesene odluke Visokog trgovačkog suda, s bitnom napomenom da se radi o kreditu koji je konvertiran.

– Osim toga, znamo za najmanje 34 pravomoćne presude kojima je presuđeno da banke moraju vratiti potrošačima preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate, od čega su čak tri presude donesene nakon što je provedena konverzija CHF kredita u euro kredit. Za to vrijeme, nekoliko stotina prvostupanjskih presuda čeka na konačnu potvrdu pravomoćnosti na županijskim sudovima. Donesena je i najmanje jedna pravomoćna presuda za preplaćene kamate iz euro kredita, o čemu smo izvijestili javnost – podsjećaju.

Zadovoljni su činjenicom da je u potpunosti utvrđena sudska praksa za način vraćanja preplaćenih kamata i da nema zastare potraživanja za kamate sve do lipnja 2019. za sedam banaka, a za Sberbank do lipnja 2023., odnosno sve do lipnja 2023. za razliku tečaja za svih osam osuđenih banaka.

Tagovi: krediti u francima, konverzija kredita, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Papa produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa
POTEZI
Papa produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa

VATIKAN - Papa Franjo produžio je mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa iako je nedavno kada je navršio 75. godina života sukladno kanonskim potpisima uputio zahtjev za odreknućem od službe.

U Crnoj Gori rekordnih 354 novozaraženih, osam osoba preminulo
LOŠE VIJESTI
U Crnoj Gori rekordnih 354 novozaraženih, osam osoba preminulo
PODGORICA - Crnogorski epidemiolozi potvrdili su u četvrtak novih 354 slučaja infekcije koronavirusom, dok su istodobno čelnici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ustvrdili da uvedene epidemiološke mjere daju dobre rezultate.
Capak: Realno je da će broj novozaraženih biti i 3.000, a onda će padati
PROCJENE
Capak: Realno je da će broj novozaraženih biti i 3.000, a onda će padati
ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je u četvrtak kako je realno da će broj novozaraženih biti i 3000 nakon čega bi trebao padati.
Njemačka savezna policija će kontrolirati poštivanje lockdowna
KONTROLE
Njemačka savezna policija će kontrolirati poštivanje lockdowna
BERLIN - Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer najavio je u četvrtak da će poštivanje novih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa kontrolirati tisuće saveznih policajaca.
Lauc: Idući tjedan mogli bismo doći do vrhunca od tri do četiri tisuće zaraženih
PREDVIĐANJA
Lauc: Idući tjedan mogli bismo doći do vrhunca od tri do četiri tisuće zaraženih
ZAGREB - Hrvatska i u četvrtak bilježi novi rekord u broju zaraženih koronavirusom. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2776 novih slučajeva zaraze, a među njima je 985 pacijenata na bolničkom liječenju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE