GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prigožin nudio Ukrajincima da im otkrije položaje ruske vojske

Prigožin nudio Ukrajincima da im otkrije položaje ruske vojske
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2023 / 08:31
Autor: SEEbiz / klix.ba
MOSKVA - Krajem siječnja, dok su njegove plaćeničke snage ginule u hiljadama u borbi za uništeni grad Bahmut, šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin dao je Ukrajini izvanrednu ponudu, otkrio je Washington Post.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne. Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata, prema prethodno neprijavljenim dokumentima američkih obavještajnih službi koji su procurili na platformi za grupni chat Discord.

Prigožin se javno svađao s ruskim vojnim komandatimaa, za koje bijesno tvrdi da nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage, koje su pružile vitalnu podršku ratnim naporima Moskve. Ali on je također saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da zamijeni živote Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio otkriti.

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom, poznatom kao GUR. Jedan je dužnosnik rekao da je Prigožin više puta ponudio ponudu u vezi s Bahmutom, ali da ju je Kijev odbio jer dužnosnici ne vjeruju Prigožinu i smatraju da su njegovi prijedlozi mogli biti neiskreni.

Američki dužnosnik također je upozorio da u Washingtonu postoje slične sumnje o Prigožinovim namjerama. Ukrajinski i američki dužnosnici razgovarali su pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim informacijama.

U intervjuu za The Washington Post ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom. “Ovo je pitanje [vojne] obavještajne službe”, rekao je. Ukrajinski lider također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

Tagovi: Jevgenij Prigožin, Bahmut, ruska vojska, skupina Wagner, Dmitrij Peskov
PROČITAJ I OVO
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE