GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti raspad sustava, građani traže zatvaranje deponija Jakuševec

Prijeti raspad sustava, građani traže zatvaranje deponija Jakuševec
OGORČENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 11:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili su u četvrtak prestanak rada otvorene kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec zbog, kako tvrde, pojačanog smrada i zagađenja zraka.

Inicijativa za Jakuševec objavila je svoje zahtjeve povezane s deponijem na Jakuševcu. "Zbog nas i naše djece deponij Prudinec-Jakuševec mora biti zatvoren što prije!" zahtijevaju.

Građani su nezadovoljni time što se posljednja dva mjeseca širi nesnosan smrad na odlagalištu. Biootpad se vozi na vrh odlagališta i ostavlja se preko noći, a da se ne zatrpa zemljom, kazala je Renata Bedeković iz Udruge Eko tišina, prenosi Dnevnik.hr.

"Radnici od pola pet ujutro to razgrću, do jedan ili dva sata popodne je nesnosan smrad. Peče vas za grlo, ide na povraćanje, to više ne možemo trpjeti", dodaje.

Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada rekao je da je došlo do potpunog raspada sistema što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu.

"Vidimo u što se grad pretvara, samo se mijenjaju količine i frakcije otpada koje pretrpavaju zagrebačke ulice. Cirkus s ovim sustavom koji je, na kraju krajeva, od 1. listopada i nezakonit. Vrijeme je da se prestane s tim", rekao je.

"Smrad koji se posljednjih tjedana širi dijelom Zagreba alarmira da je situacija eskalirala. Tražimo da Grad gospodari otpadom i postupa u skladu s mogućnostima", dodao je Pavlović.

Miljenka Ćurković, bivša zastupnica u Gradu, kazala je da nema oporabe biootpada koji ne bi smio ići na kompostanu.

"Zbog čega gradska vlast nije oporabiteljima dala niti kilogram biootpada? Sve se trpa na jakuševečko brdo ili na kompostanu koja bi trebala biti samo za zeleni otpad. Tamo se baca kuhinjski otpad koji bi trebalo dati oporabiteljima za postrojenje za proizvodnju plina. Nama treba energana. Energana nije spalionica", dodala je.

"Novska je skupo i nije dobro rješenje", poručila je Ćurković. "Zdravlje nema cijenu. Ako se na nečemu mora štedjeti, onda se treba razmisliti na čemu će se štedjeti", istaknula je i dodala da rješenje postoji, no u njega treba uključiti struku.

"Gradonačelnik se hvali time kako je povećano odvajanje, no mi nemamo sortirnicu", rekla je.


"U vrijeme dok je Milan Bandić bio živ, na Jakuševcu je bilo osjetno više životinja, tako i svinja. Ako sad cijeli ovaj dio grada smrdi, a smrdi trećina grada, višestruko gore nego tada, nema logike da sada smrde samo svinje, kako to govori gradonačelnik", kazala je Ćurković.

Čeka da počne cvasti cvijeće
Nataša Spevec jedna je od stanovnica Jakuševca. Navodi da s obitelji tamo živi od 2000. godine.

"Zajedno sa susjedima dijelim patnju sve ove godine i čekam da na Jakuševcu počne cvasti cvijeće. Nisam u udruzi ni stranci. Pitam se je li dosta", rekla je.

"Ne zanimaju nas više načini, demagogije, nikakva ispitivanja koja nam se obećavaju već godinama unazad, nego stvarno želimo da konačno prestane teror, ne samo nad Jakuševčanima nego i nad svim stanovnicima gradske četvrti Novi Zagreb - istok i šire", poručila je.

Traže trenutačno zatvaranje Mjesnog odbora Jakuševec jer, kako navode, djeluje suprotno interesima građana.

"Ne organiziraju se tribine, nema komunikacije, nema postupanja, ignoriraju se svi prijedlozi građana Jakuševca koji su išli prema Mjesnom odboru", napisali su.

"Tražimo trenutačan prestanak rada otvorenog kompostišta unutar Deponija Jakuševec te prestanak dovoza biootpada i nezakonitog odlaganja istog na deponij. Odvoz novonastalog biootpada nakon zatvaranja treba prepustiti privatnom oporabitelju s kojim je potpisan ugovor, do trenutka otvaranja postrojenja za zatvoreno kompostiranje", dodaju.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Inicijativa za Jakuševec, Renata Bedeković, Miljenka Ćurković, Ekologija grada, Josip Pavlović, Čistoća Zagreb, Davor Vić
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE