GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti raspad sustava, građani traže zatvaranje deponija Jakuševec

Prijeti raspad sustava, građani traže zatvaranje deponija Jakuševec
OGORČENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 11:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili su u četvrtak prestanak rada otvorene kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec zbog, kako tvrde, pojačanog smrada i zagađenja zraka.

Inicijativa za Jakuševec objavila je svoje zahtjeve povezane s deponijem na Jakuševcu. "Zbog nas i naše djece deponij Prudinec-Jakuševec mora biti zatvoren što prije!" zahtijevaju.

Građani su nezadovoljni time što se posljednja dva mjeseca širi nesnosan smrad na odlagalištu. Biootpad se vozi na vrh odlagališta i ostavlja se preko noći, a da se ne zatrpa zemljom, kazala je Renata Bedeković iz Udruge Eko tišina, prenosi Dnevnik.hr.

"Radnici od pola pet ujutro to razgrću, do jedan ili dva sata popodne je nesnosan smrad. Peče vas za grlo, ide na povraćanje, to više ne možemo trpjeti", dodaje.

Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada rekao je da je došlo do potpunog raspada sistema što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu.

"Vidimo u što se grad pretvara, samo se mijenjaju količine i frakcije otpada koje pretrpavaju zagrebačke ulice. Cirkus s ovim sustavom koji je, na kraju krajeva, od 1. listopada i nezakonit. Vrijeme je da se prestane s tim", rekao je.

"Smrad koji se posljednjih tjedana širi dijelom Zagreba alarmira da je situacija eskalirala. Tražimo da Grad gospodari otpadom i postupa u skladu s mogućnostima", dodao je Pavlović.

Miljenka Ćurković, bivša zastupnica u Gradu, kazala je da nema oporabe biootpada koji ne bi smio ići na kompostanu.

"Zbog čega gradska vlast nije oporabiteljima dala niti kilogram biootpada? Sve se trpa na jakuševečko brdo ili na kompostanu koja bi trebala biti samo za zeleni otpad. Tamo se baca kuhinjski otpad koji bi trebalo dati oporabiteljima za postrojenje za proizvodnju plina. Nama treba energana. Energana nije spalionica", dodala je.

"Novska je skupo i nije dobro rješenje", poručila je Ćurković. "Zdravlje nema cijenu. Ako se na nečemu mora štedjeti, onda se treba razmisliti na čemu će se štedjeti", istaknula je i dodala da rješenje postoji, no u njega treba uključiti struku.

"Gradonačelnik se hvali time kako je povećano odvajanje, no mi nemamo sortirnicu", rekla je.


"U vrijeme dok je Milan Bandić bio živ, na Jakuševcu je bilo osjetno više životinja, tako i svinja. Ako sad cijeli ovaj dio grada smrdi, a smrdi trećina grada, višestruko gore nego tada, nema logike da sada smrde samo svinje, kako to govori gradonačelnik", kazala je Ćurković.

Čeka da počne cvasti cvijeće
Nataša Spevec jedna je od stanovnica Jakuševca. Navodi da s obitelji tamo živi od 2000. godine.

"Zajedno sa susjedima dijelim patnju sve ove godine i čekam da na Jakuševcu počne cvasti cvijeće. Nisam u udruzi ni stranci. Pitam se je li dosta", rekla je.

"Ne zanimaju nas više načini, demagogije, nikakva ispitivanja koja nam se obećavaju već godinama unazad, nego stvarno želimo da konačno prestane teror, ne samo nad Jakuševčanima nego i nad svim stanovnicima gradske četvrti Novi Zagreb - istok i šire", poručila je.

Traže trenutačno zatvaranje Mjesnog odbora Jakuševec jer, kako navode, djeluje suprotno interesima građana.

"Ne organiziraju se tribine, nema komunikacije, nema postupanja, ignoriraju se svi prijedlozi građana Jakuševca koji su išli prema Mjesnom odboru", napisali su.

"Tražimo trenutačan prestanak rada otvorenog kompostišta unutar Deponija Jakuševec te prestanak dovoza biootpada i nezakonitog odlaganja istog na deponij. Odvoz novonastalog biootpada nakon zatvaranja treba prepustiti privatnom oporabitelju s kojim je potpisan ugovor, do trenutka otvaranja postrojenja za zatvoreno kompostiranje", dodaju.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Inicijativa za Jakuševec, Renata Bedeković, Miljenka Ćurković, Ekologija grada, Josip Pavlović, Čistoća Zagreb, Davor Vić
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE