GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Princ Harry upozorio direktora Twittera što se sprema na Kapitolu

Princ Harry upozorio direktora Twittera što se sprema na Kapitolu
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Dan prije upada rulje u Kapitol, britanski princ upozorio je direktora Twittera da je putem njegove platforme moguć državni udar, ispričao je Harry na forumu o širenju laži internetom i otkrio da izraz "Megxit" odražava mržnju prema ženama.

Harry je sudjelovao putem videokonferencije na okruglom stolu pod nazivom "The Internet Lie Machine" (Internet, stroj za laži) u organizaciji američkog časopisa za tehnologiju i kulturu "Wired"

Dan uoči 6. siječnja, kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa vandalizirale Kapitol, Harry je upozorio direktora Twittera Jacka Dorseya da njegova platforma dopušta pokušaj državnog udara.

"Zarana sam naučio da se objava informacija nužno ne poklapa s istinom", rekao je.

Na pitanje je li razgovarao i s utemeljiteljem Facebooka Markom Zuckerbergom ili Dorseyem s Twittera, Harry je odgovorio da je upozorio Dorseya da njegova platforma olakšava izvođenje udara dan uoči pobune 6. siječnja

"Jack i ja razmjenjivali smo email poruke prije 6. siječnja i upozorio sam ga da njegova platforma omogućuje puč. Taj sam mu email poslao dan prije", rekao je Harry.

"I onda se to dogodilo i od tada se s njim nisam čuo", rekao je vojvoda od Sussexa.

Skupina Trumpovih pristaša upala je u zgradu Kapitola u Washingtonu tvrdeći da su predsjednički izbori namješteni i da je pobjednik Trump, a ne Joe Biden.

Uloga koju su u tome igrale društvene mreže istražuje se.

Harry (37), koji danas radi u think-tanku u Institutu u Aspenu bavi se istragom dezinformacija te iskrivljavanjem informacija u medijima.

Smatra da su društvene mreže definirane mržnjom, podjelom i lažima.

Za izraz "Megxit" rekao je da je sjajan primjer mržnje na mreži i u medijima.

"Ljudi to možda znaju, a možda i ne, ali izraz Megxit je mizogin, taj izraz je iskovao trol, širili su ga kraljevski dopisnici i on je rastao i rastao i rastao do mainstream medija. Ali počelo je s trolom", rekao je Harry bez dodatnih objašnjenja.

Harry i Meghan, službeno poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Sussex, preselili su se lani u Kaliforniju kako bi živjeli neovisnije.

Jedan od razloga za odlazak bilo je rasistička nastrojenost britanskih tabloida prema Meghan, kojoj je majka crnkinja, a otac bijelac, navode.

Studija analitičara društvenih medija Bot Sntinel, objavljena u listopadu, identificirala je 83 točke na Twitteru za koje kaže da su odgovorne za 70 posto sadržaja kojim se šire mržnja i dezinformacije uperene protiv Meghan i Harryja.

U svezi s tom studijom Harry je rekao da "možda najviše uznemirava to što su brojni britanski novinari bili u interakciji s njima i širili laži. Ali oni te laži prežvakavaju kao istinu".

Harry i Meghan od tada su poveli kampanju protiv negativnosti na društvenim mrežama koje utječu na mentalno zdravlje.

Harry je u utorak rekao da je dezinformacija "svjetska humanitarna kriza".

U tom kontekstu prisjetio se okolnosti pogibije svoje majke princeze Diane u prometnoj nesreći u Parizu kada su vozilo progonili paparazzi.

"Ta mi je priča predobro poznata", rekao je Harry kazavši da je izgubio majku zbog samopoticanog novinarskog adrenalina te odlučno dodao: "naravno neću dopustiti da zbog iste stvari izgubim majku svoje djece".

Tagovi: princ Harry, Twitter, Meghan Markle
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE