GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privedena 43 navijača, ozlijeđeno 35 ljudi, ovo su novi detalji

Privedena 43 navijača, ozlijeđeno 35 ljudi, ovo su novi detalji
NEREDI NA A1
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2022 / 18:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više stotina navijača na odmorištu Desinec prema Splitu krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca, među ostalim, i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača.

Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić na izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave zagrebačke.

Tri policijska službenika su pucala - dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hitca, drugi osam hitaca, a treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da su tako ozlijeđena dvojica navijača, izvijestili su iz policije.

Jedan ima teže ozljede - propucavanje potkoljenice, a drugi je samo okrznut.

Policija je izvijestila i kako ništa nije davalo naslutit da će se tako nešto dogoditi, no u jednom trenutku, naglašeno je, navijači su na povratku za Split zaustavili sve tri trake na autocesti i krenuli u napad na policajce.

Napad je bio agresivan, palicama, bocama, kamenjem, lancima. Kada se nisu smirili na naredbe, policajci su ispucali hitce, da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom.

Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba.

Za sada su privedena 43 navijača.

Barić je objasnio kako je utakmica Dinamo- Hajduk za policiju utakmica visokog rizika pa je osiguranje provedeno s najviše razine rukovoditelja, a dokaz da se dobro radi je, kako je naveo, cijela nogometna sezona odrađena s nizom visokorizičnih utakmica bez ozbiljnijeg incidenta.

Navijači Hajduka oglušili se o uputu oko ulaska na stadion s transparentima

Dodao je kako neki mediji pišu da se kao potencijalni problem napada krije nemogućnost ulaska navijača Torcide na utakmicu s transparentima.

"Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu Hajduku i njegovim navijačima koja je procedura oko ulaska s transparentima, da je potrebno dva sata prije početka ulaska donijeti transparent na pregled i onda izvršiti postavljanje transparenta na stadion. Iz nama trenutno nepoznatog razloga navijači Hajduka su se na to oglušili i htjeli su neposredno prije početka utakmice što organizator nije dozvolio, a policija je tu u ulozi asistenta te ne donosi takve odluke", rekao je.

Svi navijači Hajduka su ostali s vanjske strane, nisu htjeli ući u prostor stadiona, bili su mirni i sami izrazili želju da bi se uputili u pravcu Splita. Policija je formirala kolonu u kojoj je bilo oko 260 različitih tipova vozila koje su pratili s oko sto djelatnika interventne policije.

Na naplatnoj postaji Lučko bio je još jedan vod interventne policije, dok je na postaji Desinec bilo osam interventnih djelatnika i osam djelatnika zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita je bila osigurana snagama koje su dale policijske uprave iz nadležnosti dijela trase.

"Ništa nije davalo povoda da će se nešto ovako dogoditi. Međutim, kad je kolona došla nasuprot postaje Desinec, oni su odjednom stali, zablokirali sva tri traka, zaustavili odvijanje prometa na autocesti A1 i naglo krenuvši u napad na policijske službenike koji su bili u osiguranja na benzinskoj postaji", rekao je Barić.

Policija je bila brojčano nadjačana, njih je bilo ukupno 16, a počinitelja i nekoliko stotina. "Napad je izvršen na agresivan način upotrebom raznih predmeta, bocama, palicama, kamenjem, lancima, stolovima i svime onime što su našli ne prostoru benzinske postaje poput aparata za gašenje požara".

Nakon što nisu poslušali upozorenje da prekinu s takvim ponašanjem, upotrebljena su sredstva prisile, tjelesna snaga i palice, "ali ni to nije dalo rezultata te su u jednom trenutku ispucali nekoliko metaka u cilju dozivanja pomoći i u cilju davanja upozorenja da se prestane s napadom", ustvrdio je.

To je dalo i konkretan rezultat pa su navijači stali s napadom, nakon čega je došlo i policijsko pojačanje.

"Napad je izvršen i zapaljenim piroti sredstvima i bakljama na benzinskoj postaji jer možete zamisliti da je došlo do požara na benzinskoj postaji što bi se dogodilo".

Marko Rašić, načelnik PUZ-a, izvijestio je da su dvojica navijača ozlijeđena vatrenim oružjem, jednom je propucana potkoljenica, drugi je samo okrznut, a još dvojica su se javila liječniku u Splitu s prostrijelnim ranama. " Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 20 policajaca i 15 navijača, ali vjerojatno će se još javljati", dodao je.

Napadači su bacili raketu u kombi, nakon čega su pucali u zrak i tlo kako bi se spasili. Po njegovim riječima, trojica policijskih službenika su pucali u zrak, četvrti u zrak i u tlo, pa je rikošetom došlo do ozljeđivanja napadača . "Teško je ocijeniti je li to bilo riskantno, no bili su ugroženi njihovi životi", dodao je.

Među privedenima i jedan maloljetnik

Rašić je zahvalio policijskim službenicima koji su" požrtvovno branili sebe i kolege, uposlenike na benzinskoj postaji, a na neki način zaštitili i navijače od jače eskalacije s obzirom na upotrebu pirotehničkih sredstava na benzinskoj postaji".

Od privedenih osoba jedna je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, a ostali punoljetni.

Na konferenciji je rečeno i da je bilo sukoba prije utakmice, oko 18,50 sati, na križanju Branimirove i Donjih Svetica, tučnjave navijača oba kluba, kada je privedeno pet osoba -jedan gostujući i četiri domaća. Utvrđene su lakše tjelesne ozlijede.

Oko 23 sata skupina navijača Dinama udarala je po tramvaju, policija je intervenirala, nakon čega ih je napalo 50 osoba, no taj napad je brzo odbijen.

Tagovi: Torcida, Desinec, policija, Damir Barić, Davor Posilović, Mario Bencek, pu zagrebačka
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE