GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna

Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 19:15
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Markov trg u Zagrebu, na kojem se nalaze zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda, postaje štićeni prostor prve kategorije, što znači da će dio privremenih ograničenja za kretanje građana koja su na snazi od oružanog napada na zgradu Vlade sredinom prošlog mjeseca, vjerojatno postati trajni.

Posljedica je to izmjene Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada.

Nakon što je u oružanom napadu teško ranjen policajac Oskar Fiuri, ispred Sabora i Vlade privremeno je ograničeno kretanje tim dijelom grada, a Vlada je dopunom uredbe stvorila preduvjete da se trajno zadrži dio tih ograničenja na jednom od najvažnijih zagrebačkih trgova koji su svake godine posjećivale i tisuće turista.

Prema Uredbi prostor prve kategorije postaje prostor u neposrednom okruženju sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade, odnosno 1,2 metra od ruba tih zgrada, ali i prostor trga između tih dviju zgrada, piše Novi list.

No, kakva će točno pravila vrijediti na Markovom trgu i što će to značiti za ljude koji tamo stanuju, za ostale građane, ali i turiste, odredit će policija. Naime, posebna će jedinica nadležna za provođenje mjera zaštite i osiguranja »odrediti opseg i vrstu mjera osiguranja i zaštite« na temelju procjene razine ugroženosti, sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija, podataka i informacija drugih državnih tijela.

Predstavljajući mjere osiguranja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se izmjenama stvara »pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa, čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa i ugrožavanja sigurnosti, kako osoba tako i objekata«.

Pojasnio je da bi pristup i kretanje i dalje bili omogućeni svim osobama kojima je to nužno – zaposlenicima, dužnosnicima, zastupnicima, sucima Ustavnoga suda, osobama koje stanuju u zoni ograničenog pristupa, vjernicima koji posjećuju crkvu sv. Marka i osobama s poteškoćama.

Iz toga se može zaključiti da se Zagrepčani, ali i ostali građani Hrvatske te turisti iz inozemstva neće moći, kao što je to bio slučaj do 12. listopada, samo tako prošetati po Markovom trgu. Što se tiče prosvjeda, Božinović kaže da se ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i miran prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju.

To vjerojatno znači da će se na Markovom trgu i dalje moći organizirati najavljeni prosvjedi, ali nije jasno kako bi te jače mjere zaštite mogle i dalje uključivati okupljanje do 20 građana, bez prethodne najave, što je omogućenoga ostalim trgovima u Hrvatskoj. Regulacija prometa na području Gornjeg grada neće se mijenjati za vozila javnog prijevoza i vozila građana.

Tagovi: Markov trg, pucnjava na Markovu trgu, Davor Božinović, Oskar Fiuri
PROČITAJ I OVO
Preminuo hrvatski veleposlanik u Parizu Filip Vučak
IN MEMORIAM
Preminuo hrvatski veleposlanik u Parizu Filip Vučak
ZAGREB - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da je 16. siječnja 2021. nakon teške bolesti preminuo hrvatski veleposlanik u Francuskoj Republici Filip Vučak.
Aleksić negirao optužbe da je seksualno napastvovao učenice glume
SASLUŠANJE
Aleksić negirao optužbe da je seksualno napastvovao učenice glume
BEOGRAD - Vlasnik škole glume u Beogradu Miroslav Mika Aleksić (68) negirao je danas na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prijavila policiji.
Capak: Popuštanje mjera tek kad brojke značajno padnu zbog cijepljenja
MJERE
Capak: Popuštanje mjera tek kad brojke značajno padnu zbog cijepljenja
ZAGREB - Puno je pitanja i danas kada se krenulo s drugom dozom cjepiva. Svi koji su do danas dobili prvu dozu, u iduća tri tjedna dobit će drugu dozu.
Biščević: U Srbiji vidim empatiju prema Hrvatskoj, to mi se sviđa (VIDEO)
NORMALIZACIJA
Biščević: U Srbiji vidim empatiju prema Hrvatskoj, to mi se sviđa (VIDEO)
Biščević: U Srbiji vidim empatiju prema Hrvatskoj, to mi se sviđa (VIDEO)
BEOGRAD - Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević umalo se rasplakao dan nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Petrinju kada su se ispred ambasade okupili građani koji su hteli da izraze solidarnost sa hravatskim narodom.
FBI: Prosvjednica je možda pokušala prodati Rusima laptop Nancy Pelosi
ISTRAGA
FBI: Prosvjednica je možda pokušala prodati Rusima laptop Nancy Pelosi
WASHINGTON - FBI istražuje je li žena ukrala laptop ili tvrdi disk iz ureda predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi nakon upada na Kapitol 6. siječnja i pokušala ga prodati ruskoj obavještajnoj službi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE