GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna

Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 19:15
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Markov trg u Zagrebu, na kojem se nalaze zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda, postaje štićeni prostor prve kategorije, što znači da će dio privremenih ograničenja za kretanje građana koja su na snazi od oružanog napada na zgradu Vlade sredinom prošlog mjeseca, vjerojatno postati trajni.

Posljedica je to izmjene Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada.

Nakon što je u oružanom napadu teško ranjen policajac Oskar Fiuri, ispred Sabora i Vlade privremeno je ograničeno kretanje tim dijelom grada, a Vlada je dopunom uredbe stvorila preduvjete da se trajno zadrži dio tih ograničenja na jednom od najvažnijih zagrebačkih trgova koji su svake godine posjećivale i tisuće turista.

Prema Uredbi prostor prve kategorije postaje prostor u neposrednom okruženju sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade, odnosno 1,2 metra od ruba tih zgrada, ali i prostor trga između tih dviju zgrada, piše Novi list.

No, kakva će točno pravila vrijediti na Markovom trgu i što će to značiti za ljude koji tamo stanuju, za ostale građane, ali i turiste, odredit će policija. Naime, posebna će jedinica nadležna za provođenje mjera zaštite i osiguranja »odrediti opseg i vrstu mjera osiguranja i zaštite« na temelju procjene razine ugroženosti, sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija, podataka i informacija drugih državnih tijela.

Predstavljajući mjere osiguranja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se izmjenama stvara »pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa, čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa i ugrožavanja sigurnosti, kako osoba tako i objekata«.

Pojasnio je da bi pristup i kretanje i dalje bili omogućeni svim osobama kojima je to nužno – zaposlenicima, dužnosnicima, zastupnicima, sucima Ustavnoga suda, osobama koje stanuju u zoni ograničenog pristupa, vjernicima koji posjećuju crkvu sv. Marka i osobama s poteškoćama.

Iz toga se može zaključiti da se Zagrepčani, ali i ostali građani Hrvatske te turisti iz inozemstva neće moći, kao što je to bio slučaj do 12. listopada, samo tako prošetati po Markovom trgu. Što se tiče prosvjeda, Božinović kaže da se ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i miran prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju.

To vjerojatno znači da će se na Markovom trgu i dalje moći organizirati najavljeni prosvjedi, ali nije jasno kako bi te jače mjere zaštite mogle i dalje uključivati okupljanje do 20 građana, bez prethodne najave, što je omogućenoga ostalim trgovima u Hrvatskoj. Regulacija prometa na području Gornjeg grada neće se mijenjati za vozila javnog prijevoza i vozila građana.

Tagovi: Markov trg, pucnjava na Markovu trgu, Davor Božinović, Oskar Fiuri
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE