GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači: Generički lijekovi mogli bi donijeti milijardu kuna uštede zdravstvu

Proizvođači: Generički lijekovi mogli bi donijeti milijardu kuna uštede zdravstvu
UŠTEDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2022 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Većim propisivanjem generičkih lijekova, koje proizvodi hrvatska farmaceutska industrija, mogla bi se ostvariti ušteda u zdravstvenom sustavu od milijardu kuna godišnje, istaknuto je na susretu s novinarima HUP Udruge proizvođača lijekova (HUP UPL).

Domaća farmaceutska industrija već sada donosi uštede u sustavu zdravstva od 30 milijuna kuna godišnje, no još ima znatnog prostora za uštede, poručili su iz farmaceutskog sektora koji ima oko 6000 zaposlenih i jedan je od snažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika.

Generički lijekovi istovjetni su originalnim lijekovima čija je patentna zaštita istekla, ali su znatno jeftiniji, dostupniji i donose velike uštede, ustvrdio je predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

Taj potencijal, rečeno je na susretu, nije iskorišten, a to najbolje ilustrira činjenica da je udio generičkih lijekova na domaćem financijskom tržištu svega 30 posto, a biosličnih lijekova 20 posto dok preostalih 70 do 80 posto "odlazi" na znatno skuplje originalne lijekove.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije smatraju i da su za uštede potrebne "promjene u sustavu". Ne postoje, kažu, jasne terapijske smjernice, a treba uvesti i plaćanja lijeka prema ishodima liječenja umjesto prema potrošenim dozama.

Sustav je potrebno unaprijediti, procedure ubrzati, te uvesti registre bolesnika u kojima bi se jasno pratili ishodi terapija i liječenja pojedinim lijekovima, rekao je Jakšić.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije založili su ste također za automatizam uvrštavanja generičkih lijekova na liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) "odmah nakon isteka patentne zaštite", umjesto sadašnje prakse u kojoj se takva procedura proteže i na pola godine i u tom razdoblju, kako kažu, gube ogromna sredstva.

Smatraju da bi i u bolnički sustav generički i bioslični lijekovi trebali ući čim postanu dostupni na tržištu. "To također sada nije praksa, a znatno bi smanjilo potrošnju bolničkih ustanova", ocijenili su.

"Ulaskom generičkih paralela, izvorni lijek dobiva konkurenciju, što posljedično dovodi do snižavanja cijene nabave bolnicama i donosi dodatne uštede za zdravstveni sustav", istaknula je Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Inače, HUP-UPL okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova, ima 13 članica koje 'pokrivaju' gotovo 100 posto tržišta generičkih i biosličnih lijekova.

Tagovi: generički lijekovi, zdravstvo, PharmaS, Jerko Jakšić, Milka kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Lokaliziran požar kod Vrpolja
DOBRE VIJESTI
Lokaliziran požar kod Vrpolja
ZAGREB - Požar kod Vrpolja koji je planuo u utorak u poslijepodnevnim satima, lokaliziran je u srijedu u 6 sati ujutro, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).
Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete sa zapadne obale
RAKETE
Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete sa zapadne obale
SEUL - Sjeverna Koreja je rano ujutro u srijedu ispalila dvije krstareće rakete iz grada Onchona na zapadnoj obali, rekao je južnokorejski vojni izvor.
Rusi bježe s Krima, ukrajinska vojska krenula u protuofenzivu
RAT U UKRAJINI
Rusi bježe s Krima, ukrajinska vojska krenula u protuofenzivu
MOSKVA - Ruski državni mediji izvještavaju da je rekordan broj automobila prešao Krimski most, koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom – što sugerira da brojni Rusi koji su se naselili u regiji nakon aneksije 2014. sada bježe.
Jill Biden pozitivna na koronavirus
ZARAZA
Jill Biden pozitivna na koronavirus
WASHINGTON - Američka prva dama Jill Biden pozitivna je na koronavirus nakon što je razvila blage simptome dok je bila sa svojim suprugom na odmoru u Južnoj Karolini, priopćila je Bijela kuća u utorak.
Poljski vatrogasci iz Odre izvukli tone uginule ribe
KATASTROFA
Poljski vatrogasci iz Odre izvukli tone uginule ribe
VARŠAVA – Poljski vatrogasci izvijestili su u utorak da su izvadili 100 tona uginule ribe iz rijeke Odre koja protječe kroz Njemačku i Poljsku, produbivši zabrinutost o ekološkoj katastrofi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE