GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...

Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...
SPREMNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 22:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u užem centru Zagreba komunalni otpad na površinama javne namjene može odlagati u podzemne spremnike, a u ostalim dijelovima grada u boksove.

Riječ je o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu s amandmanima, koju su gradski zastupnici prihvatili većinom glasova - 26 je glasovalo "za", a sedam je bilo suzdržano.

Tomašević je rekao da ta odluka nije idealna, ali boljeg rješenja nema. Istaknuo je da će se u prvoj fazi podzemni spremnici postavljati u povijesnoj jezgri grada, a boksovi na javnoj površini u drugim dijelovima grada, i to tamo gdje je to nužno.

Postavljanje podzemnih spremnika financirat će Grad, a za boksove će GSKG davati povoljne kredite kojima će ih stanari u višestambenim zgradama moći nabaviti. Grad i dalje, dodao je, potiče stanare u višestambenim zgradama da spremnike stavljaju na svoje zemljište, a u slučaju da to nije moguće lokacije za boksove utvrđuje na terenu povjerenstvo.

Objasnio je da Grad ne plaća boksove jer za to nema novca u proračunu, a kada bi ih Grad plaćao bilo bi vrlo jednostavno svakome reći da spremnici koji su sada na javnoj površini ne mogu ići u smetlarnike ili u unutarnja dvorišta pa bi imali bi i dalje stotine tisuća spremnika na javnoj površini samo što bi bili u boksovima.

Tomašević smatra pravednim da Grad plaća podzemne spremnike i zato što će oni koji će imati boksove, imati ih ispred svojih ulaza, dok će oni koji će imati podzemne spremnike morati do njih hodati stotinu metara s obzirom na mogućnost lokacije.

Ideja je, kaže gradonačelnik da se podzemne spremnike nakon povijesne jezgre postupno postavi po cijelom gradu i da se boksovi uklone s javnih površina. Cilj je također da u novim zgradama budu osigurani smetlarnici.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a kojim Gradska skupština traži od gradonačelnika da u roku od 30 dana podnese izvješće o aktivnostima i pripremi za provedbu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Također je prihvaćen prijedlog Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste kojim se od gradonačelnika traži da do iduće sjednice podnese izvješće o spremnosti gradskog sustava za gospodarenje otpadom za skoro stupanje na snagu nove odluke uz osvrt na nedostajuću komunalnu infrastrukturu te na edukaciju i informiranost korisnika.

Nije prošao prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da se zaduži gradonačelnik da u roku 30 dana podnese izvješće o stanju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom koje će sadržavati podatke o fazi realizacije izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Tagovi: podzemni spremnici, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Mađarska odobrila švedski ulazak u NATO
ZELENO SVJETLO
Mađarska odobrila švedski ulazak u NATO
BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak zakon kojim se Švedskoj omogućava pridruživanje NATO-u, konačno otvarajući put toj nordijskoj zemlji da se pridruži zapadnom obrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini.
Slovenska ministrica vanjskih poslova završila u bolnici
PROBLEMI
Slovenska ministrica vanjskih poslova završila u bolnici
LJUBLJANA - Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon liječi se u ljubljanskom Kliničkom centru zbog sumnje na upalu bubrega.
Plenković objavio novu imovinsku karticu
IMOVINA
Plenković objavio novu imovinsku karticu
ZAGREB - Objavljena je nova imovinska kartica premijera Andreja Plenkovića na kojoj se navodi da je njegova neto plaća za mjesto predsjednika Vlade RH 3262.83 eura.
Tramvaj izletio iz tračnica na križanju Vukovarske i Držićeve, stvara se ogromna gužva
KAOS
Tramvaj izletio iz tračnica na križanju Vukovarske i Držićeve, stvara se ogromna gužva
ZAGREB - Na križanju Vukovarske i Držićeve tramvaj je izletio iz tračnica.
NYT: CIA drži dvanaest tajnih baza u Ukrajini
NESLUŽBENO
NYT: CIA drži dvanaest tajnih baza u Ukrajini
KIJEV - Američki New York Times objavio je, na temelju više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim dužnosnicima u Ukrajini, SAD-u i Europi, da CIA drži 12 tajnih baza u Ukrajini, uz granicu s Rusijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE