GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...

Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...
SPREMNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 22:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u užem centru Zagreba komunalni otpad na površinama javne namjene može odlagati u podzemne spremnike, a u ostalim dijelovima grada u boksove.

Riječ je o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu s amandmanima, koju su gradski zastupnici prihvatili većinom glasova - 26 je glasovalo "za", a sedam je bilo suzdržano.

Tomašević je rekao da ta odluka nije idealna, ali boljeg rješenja nema. Istaknuo je da će se u prvoj fazi podzemni spremnici postavljati u povijesnoj jezgri grada, a boksovi na javnoj površini u drugim dijelovima grada, i to tamo gdje je to nužno.

Postavljanje podzemnih spremnika financirat će Grad, a za boksove će GSKG davati povoljne kredite kojima će ih stanari u višestambenim zgradama moći nabaviti. Grad i dalje, dodao je, potiče stanare u višestambenim zgradama da spremnike stavljaju na svoje zemljište, a u slučaju da to nije moguće lokacije za boksove utvrđuje na terenu povjerenstvo.

Objasnio je da Grad ne plaća boksove jer za to nema novca u proračunu, a kada bi ih Grad plaćao bilo bi vrlo jednostavno svakome reći da spremnici koji su sada na javnoj površini ne mogu ići u smetlarnike ili u unutarnja dvorišta pa bi imali bi i dalje stotine tisuća spremnika na javnoj površini samo što bi bili u boksovima.

Tomašević smatra pravednim da Grad plaća podzemne spremnike i zato što će oni koji će imati boksove, imati ih ispred svojih ulaza, dok će oni koji će imati podzemne spremnike morati do njih hodati stotinu metara s obzirom na mogućnost lokacije.

Ideja je, kaže gradonačelnik da se podzemne spremnike nakon povijesne jezgre postupno postavi po cijelom gradu i da se boksovi uklone s javnih površina. Cilj je također da u novim zgradama budu osigurani smetlarnici.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a kojim Gradska skupština traži od gradonačelnika da u roku od 30 dana podnese izvješće o aktivnostima i pripremi za provedbu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Također je prihvaćen prijedlog Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste kojim se od gradonačelnika traži da do iduće sjednice podnese izvješće o spremnosti gradskog sustava za gospodarenje otpadom za skoro stupanje na snagu nove odluke uz osvrt na nedostajuću komunalnu infrastrukturu te na edukaciju i informiranost korisnika.

Nije prošao prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da se zaduži gradonačelnik da u roku 30 dana podnese izvješće o stanju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom koje će sadržavati podatke o fazi realizacije izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Tagovi: podzemni spremnici, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE