GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...

Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...
SPREMNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 22:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u užem centru Zagreba komunalni otpad na površinama javne namjene može odlagati u podzemne spremnike, a u ostalim dijelovima grada u boksove.

Riječ je o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu s amandmanima, koju su gradski zastupnici prihvatili većinom glasova - 26 je glasovalo "za", a sedam je bilo suzdržano.

Tomašević je rekao da ta odluka nije idealna, ali boljeg rješenja nema. Istaknuo je da će se u prvoj fazi podzemni spremnici postavljati u povijesnoj jezgri grada, a boksovi na javnoj površini u drugim dijelovima grada, i to tamo gdje je to nužno.

Postavljanje podzemnih spremnika financirat će Grad, a za boksove će GSKG davati povoljne kredite kojima će ih stanari u višestambenim zgradama moći nabaviti. Grad i dalje, dodao je, potiče stanare u višestambenim zgradama da spremnike stavljaju na svoje zemljište, a u slučaju da to nije moguće lokacije za boksove utvrđuje na terenu povjerenstvo.

Objasnio je da Grad ne plaća boksove jer za to nema novca u proračunu, a kada bi ih Grad plaćao bilo bi vrlo jednostavno svakome reći da spremnici koji su sada na javnoj površini ne mogu ići u smetlarnike ili u unutarnja dvorišta pa bi imali bi i dalje stotine tisuća spremnika na javnoj površini samo što bi bili u boksovima.

Tomašević smatra pravednim da Grad plaća podzemne spremnike i zato što će oni koji će imati boksove, imati ih ispred svojih ulaza, dok će oni koji će imati podzemne spremnike morati do njih hodati stotinu metara s obzirom na mogućnost lokacije.

Ideja je, kaže gradonačelnik da se podzemne spremnike nakon povijesne jezgre postupno postavi po cijelom gradu i da se boksovi uklone s javnih površina. Cilj je također da u novim zgradama budu osigurani smetlarnici.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a kojim Gradska skupština traži od gradonačelnika da u roku od 30 dana podnese izvješće o aktivnostima i pripremi za provedbu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Također je prihvaćen prijedlog Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste kojim se od gradonačelnika traži da do iduće sjednice podnese izvješće o spremnosti gradskog sustava za gospodarenje otpadom za skoro stupanje na snagu nove odluke uz osvrt na nedostajuću komunalnu infrastrukturu te na edukaciju i informiranost korisnika.

Nije prošao prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da se zaduži gradonačelnik da u roku 30 dana podnese izvješće o stanju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom koje će sadržavati podatke o fazi realizacije izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Tagovi: podzemni spremnici, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Putin želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu
AMBICIJE
Putin želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu
MOSKVA - Rusija želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u Dušanbeu tijekom posjeta Tadžikistanu u utorak.
Erdogan popustio: Turska podupire ulazak Švedske i Finske u NATO
EPILOG
Erdogan popustio: Turska podupire ulazak Švedske i Finske u NATO
ISTANBUL/MADRID - Turska je pristala podržati poziv Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO-u nakon što se tjednima suprotstavljala ulasku tih zemalja u savez, objavio je u utorak u Madridu šef saveza Jens Stoltenberg.
Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata
POTEZI
Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata
SOFIJA – Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do 3. lipnja, kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.
Pukla cijev, Gajnice pod vodom
SRAMOTNO
Pukla cijev, Gajnice pod vodom
ZAGREB - U zagrebačkim Gajnicama došlo je u popodnevnim satima do puknuća cijevi.
Nakon uhićenja u Istri, prvi osumnjičenici na ispitivanju u riječkom USKOK-u
ISTRAGA
Nakon uhićenja u Istri, prvi osumnjičenici na ispitivanju u riječkom USKOK-u
RIJEKA – Prve osumnjičene osobe iz skupine uhićenih u utorak ujutro na više lokacija Puljštine, koje se terete za zloporabe i pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje, poslijepodne su dovedene na ispitivanje u riječki Odsjek USKOK-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE