GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proširena istraga protiv Trumpa

Proširena istraga protiv Trumpa
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 07:32
Autor: SEEbiz
WASHINGTON- Američki posebni tužitelj proširio je u četvrtak istragu protiv Donalda Trumpa na jednog od njegovih zaposlenika kojeg tereti da je pomagao bivšem američkom predsjedniku u skrivanju povjerljivih dokumenata iz područja nacionalne sigurnosti koje je Trump uzeo iz Bijele kuće.

Osim što je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa optužio da je svjesno zadržao povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji na Floridi i nakon isteka mandata, američki posebni tužitelj Jack Smith također je podigao nove kaznene prijave protiv Carlosa De Oliveire, radnika na održavanju Trumpova imanja Mar-a-Lago.

De Oliveiru se tereti da je bivšem predsjedniku pomagao u skrivanju povjerljivih dokumenata od dužnosnika koji su ih pokušavali pronaći i vratiti ih u Bijelu kuću. Naime, tužitelji sumnjaju da je 56-godišnji radnik, izvršavajući Trumpovu naredbu, izbrisao snimke nadzornih kamera te lagao agentima FBI-a kada im je rekao da nije imao nikakve veze s nošenjem kutija s dokumentima u Mar-a-Lago.

Navedene su prijave objavljene nekoliko sati nakon što je Trump kazao da su se njegovi odvjetnici sastali s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa koji istražuju njegovu umiješanost u pokušaju sprečavanja proglašenja Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora 2020.godine, za što bi protiv njega uskoro mogla biti podignuta još jedna optužnica.

“Ovo je još jedan u nizu očajničkih i neuspješnih napada od strane obitelji Biden i Ministarstva pravosuđa”, stoji u priopćenju Trumpove kampanje nakon proširenja istrage u slučaju skrivanja dokumenata.

Protiv Trumpa su ove godine službeno podignute dvije optužnice, jedna u New Yorku zbog slučaja u kojem je plaćao porno zvijezdi za šutnju o njihovoj aferi te druga na Floridi zbog slučaja skrivanja dokumenata s oznakom tajnosti.

Međutim, spomenute optužbe nisu naštetile Trumpovoj poziciji favorita u utrci za nominaciju Republikanske stanke na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Naprotiv, njegovo vodstvo nad najvećim rivalom, guvernerom Floride Ronom de Santisom je povećalo. Prema anketi Reutersa/Ipsosa ranije ovog mjeseca Trump uživa potporu 47 posto republikanskih birača, dok De Santisa podržava njih 19 posto. Omjer između dvojice republikanaca u ožujku ove godine, uoči podizanja prve optužnice u New Yorku, bio je 44 posto – 29 posto u korist Trumpa.

Trump je izjavio da nije kriv po pitanju optužnice za nezakonito zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata, nakon napuštanja Bijele kuće u siječnju 2021.godine te za ometanje pravde. Prema navodima tužitelja, Trump je bez ikakvih prava zadržao neke od spisa s najosjetljivijim tajnama iz američke nacionalne sigurnosti.

Još jedan Trumpov pomoćnik, Walt Nauta, također se ranije ovog mjeseca izjasnio da nije kriv za optužbe da je pomogao bivšem predsjedniku u skrivanju dokumenata.

Tagovi: Donald Trump, Trump Organization, Ivanka Trump
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE