GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed podrške Palestini idućeg tjedna i u Zagrebu

Prosvjed podrške Palestini idućeg tjedna i u Zagrebu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 23:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stručnjakinja za migracije i izbjeglištvo, Emina Bužinkić, gostovala je u Newsnightu televizije N1 gdje je govorila o prosvjedu koji organizira u Zagrebu naziva Solidarno s Palestinom.

'Posljednjih 12 dana sjedim, tugujem i organiziram se s ljudima iz palestinske, sirijske, arapske zajednice koji žive u Hrvatskoj. S ljudima iz muslimanske zajednice koji su trajno oštećeni genocidom u Srebrenici. Iz perspektive osobnih gubitaka i na neki način komparacije ovih životnih, ratnih, egzilnih iskustava, odlučili smo se na organizaciju ovog prosvjeda', rekla je Bužinkić na N1.

'Ovaj prosvjed je dio globalnog odgovora na situaciju u kojoj se Gaza nemilosrdno bombardira svakoga dana, u kojoj nevjerojatan broj ljudi gubi svoje živote. Slušamo pozive u pomoć koja ne stiže', kazala je.

Inicijativa za slobodnu Palestinu je osnovana 2021. Tada su reagirali na pokolj djece u svibnju 2021.

'Odlučili smo se nanovo organizirati i pozvati ljude da ustanu protiv ove stalne 75-godišnje okupacije ovog ogromnog kolonizatorskog projekta, koji nemilosrdno gazi sve pred sobom. Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za sve Palestince. Tražimo deokupaciju i dekolonizaciju. Imanentno zaustavljanje ovog rata. Pozivamo na mir i na uspostave slobode na palestinskim prostorima', poručuje Bužinkić.

Bužinkić naglašava kako ne traže uništenje Izraela, nego dekolonizacijski projekt.

'Brojni poznati Židovi novinari i aktivisti iz Izraela sami govore kako se nalaze na ukradenoj zemlji, kako su dijelom doseljeničkog kolonijanizma kojem treba stati na kraj. Sami traže reviziju izraelske države i ne stoje na strani politike', kaže Bužinkić.

Tagovi: Palestina, Palestinci, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE