GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed protiv ZCGO-a: U Resniku se želi izgraditi još gori Jakuševec

Prosvjed protiv ZCGO-a: U Resniku se želi izgraditi još gori Jakuševec
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 10:02
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Prosvjedom uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam Vijeća mjesnih odbora, upozorili su na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) poručivši da se u time u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec.

“Gradonačelnik Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni”, istaknula je predsjednica udruge Resnik Branka Genzić-Horvat poručivši da je ZCGO projekt štetan za okoliš i građane Resnika i Žitnjaka.

Desetak prosvjednika noseći transparente ispred Gradske skupštine poručilo je kako Resnik "ne želi spalionicu i tuđe smeće", da je “energana obmana”, a zastupnicima su i dijelili letak tražeći da zaustave "katastrofalne projekte s otpadom u Zagrebu".

Prosvjedni performans zajednička je akcija udruge Resnik, Vijeća mjesnih odbora Žitnjak, Petruševec, Resnik, Ivanja Reka, Novi Jelkovec, Kozari Putevi, Resnički gaj, Kozari Bok te Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije.

Genzić-Horvat istaknula je kako su zatražili dijalog sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, no tvrdi da su ih odbili primiti, pa im “preostaje biti na ulici”.

Poručila je kako je projekt ZCGO-a iz 2005. štetan projekt koji će dugoročno blokirati sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, jer spalionice trebaju pomiješano smeće.

“Regionalni centri imaju mali postotak odvajanja, uzrokuju teško ekološke i financijske probleme, što je dokazano na primjeru već dva izgrađena takva centra u Hrvatskoj. ZCGO i odvojeno prikupljanje ne idu zajedno”, poručila je predsjednica udruge.

Dodala je i da je uz ZCGO, odluka o odlaganju građevinskog otpada u Resniku, drobilice za krupni i građevinski otpad, pretovarne stanice za biootpad, sortnirnice na Žitnjaku, pretvaraju Resnik i Žitnjak u novi, "još gori Jakuševec", i to 6,5 kilometara od glavnog zagrebačkog trga.

O problemima sa zagrebačkim otpadom i nedostatkom rješenja novih gradskih vlasti u više je navrata govorila i udruga Ekologija grada

Foto: Željko Hladika, Pixsell

Tagovi: Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, Resnik, Jakuševec, Tomislav Tomašević, udruga Resnik, Ekologija grada, Branka Genzić-Horvat
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE