GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjedi solidarnosti Mireli Čavajdi u više hrvatskih gradova

Prosvjedi solidarnosti Mireli Čavajdi u više hrvatskih gradova
POBUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 20:16
Autor: SEEbiz / N1 info / Dnevnik.hr
ZAGREB - Građani su se okupili na prosvjedima u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom pod nazivom 'Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena'.

Prosvjedi su se održali u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organiziraju ih udruge Roditelji u akciji - RODA, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Prosvjed na Trgu bana Jelačića završio je nakon izvedbe Damira Urbana.

'Ostanimo bijesne i vrištimo dok nam sustav ne omogući zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužujemo. Za promjene se možemo izboriti samo solidarno. Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi', rekla je govornica, nakon čega se Trgom bana Jelačića prolomio pljesak, izvještava N1.

Na prosvjedu je i Severina. Ona je prethodno poručila da Beroš krši hrvatske zakone, te da šef Petrove bolnice i dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta ignorira zakone ove zemlje. Pozivajući na prosvjed, ustvrdila je da se ovdje se ne radi ni o kakvoj ideologiji, nego o zakonom zajamčenom pravu žena.

'Dragi ljudi, hvala vam što ste došli pokazati da ova zemlja ima ljudsko lice. Što ste iskazivali empatiju, brigu, odlučnost i borbenost. Što ste ljutnju i bijes usmjerili u konstruktivan otpor, institucije su ženama okrenule leđa. Mi nismo i nećemo!', poručio je jedan od organizatora, prenosi Dnevnik.hr.

Prikupljeno je za Mirelu Čavajdu 269.836 kuna do sada, dodao je. 'Time ste pokazali srednji prst Vladi', dodao je. Nakon toga se čuo gromoglasan pljesak u znak podrške Čavajdi.

'Svi Beroši i Ćorići trebaju znati da laži i manipulacije neće proći', istaknuo je.

Prethodno, kada je pročitano pismo žene koje je zahvalila ministru Berošu jer je njezinom sinu odbijena doznaka za uređaj za kisik, prolomili su se zvižduci i povici: Ostavka, ostavka!

Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge Domine iz Splita, kaže za N1 da ne vjeruje da će njihovi zahtjevi za ostavkom ministra Beroša išta promijeniti, kad Vlada ne sluša niti Ustavni sud.

'Nećemo stati dok se stvari ne promijene. Treba ukinuti ili strogo kontrolirati priziv savjesti', poručila je.

Komentirajući sudjelovanje mladh djevojaka na prosvjedu, kaže da su one nazivale pitajući kako mogu one doprinijeti. Žalosna je situacija u splitskoj bolnici, gdje se od 34 djelatnika njih 32 prizivaju na savjest, pa Splićanke odlaze obaviti prekid trudnoće u Šibenik, pa i u BiH.

Prethodno, Kučer je poručila sljedeće:

'Danas smo bijesne jer se opet netko usudio tretirati nas kao druge i odlučivati umjesto žene. Danas smo solidarni/solidarne jer poštujemo pravo žene da odlučuju o svom vlastitom životu. Neki izgleda još uvijek nisu shvatili da pravo glasa i građanska prava znače da smo pred zakonom jednaki i jednake. Slučaj Mirele Čavajde je pokazao da ne postoji sustav zaštite zdravlja. Ostavka Beroša neće ništa promijeniti, ali revizija rada javnih bolnica hoće.

Ženska mreža zahtijeva ukidanje priziva savjesti u zdravstvu. Agonija kojoj je izložena došli smo do točke kada moramo stati i vratiti se unatrag. Država mora osigurati da se njezini zakoni provode. Zato diljem Hrvatske danas kažemo - dosta!', poručila je Kučer, prenosi Dalmatinski portal.

Šimpraga: Premijer je puno rekao, pustite nas da odradimo svoje

Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

'Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli puno po tom pitanju, "i stoga - pustite nas da odradimo svoje", rekla je Šimpraga, prenosi HRT.

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu "i na tome ćemo raditi".

Sanja Sarnavka pročitala je potresno pismo Mirele Čavajde.

'Hvala Mireli za njezinu hrabrost', kazala je naposlijetku, uz dugotrajan pljesak i ovacije okupljenih.

'Ali mi ovdje, a ima nas, nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se više ni jednoj ženi dogodi Mirelina priča. Prisilit ćemo javno zdravstvo da poštuje žene', kazala je.

U Zagrebu je već nekoliko minuta nakon 18 sati bilo više stotina ljudi. Među njima je bio i glazbenik Damir Urban, koji je za N1 rekao da će odsvirati jednu pjesmu. 'Likovi te pjesme su večeras ovdje, upravo zbog ovakvih situacija je pjesma i nastala', rekao je. Dodao je da vladajući izbjegavaju izvršenje vlastitih zakona.

'Što će onaj tko nema ministra Beroša u mobitelu?', rekao je Urban, dodajući da ne može ni zamisliti kako je djevojkama u ruralnim sredinama kad dođe do neke komplikacije.

'U ovom svijetu vladaju muškarci koji su usrali kompletnu povijest. Muškarci su dokazali da nisu u stanju izaći na kraj s vlastitim frustracijama, a kamoli voditi zemlju. Ako uopće imamo budućnost, ona pripada ženama', kazao je Urban.

U Splitu, aktivistice su napravile performans od 17.30 sati, kada je povorka žena obučenih kao likovi u seriji Sluškinjina priča krenula od HNK, a završila na Pjaci. Poručuju da je ovo prosvjed za ljudska prava i da je poanta u zajedništvu, iako bi manji broj prosvjednika mogao pokazati da je Split još uvijek konzervativnija sredina od nekih drugih u Hrvatskoj, javlja reporter N1 s Rive.

Prosvjednici su se okupili u Rijeci, na kraju Korza. Među transparentima je i onaj s natpisom 'Ne diraj me s krunicom u rukama, sloboda je stvorena u mukama'.

Lorena Zec, jedna od organizatorica, rekla je da je ovo poziv na buđenje, da političari ne upravljaju životima građana.

'Ne možemo šutjeti dok netko upravlja našim tijelima. Zahtijevamo ostavke', kazala je.

"Zahtijevamo prekid trudnoće koji je dostupan Mireli Čavajdi i svim ženama u Hrvatskoj, da se donesu hitno smjernice i protokoli koji ženama jamče legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće, tražimo da se utvrde kapaciteti, i zdravstvenih radnika i ustanova za provođenje postupka prekida trudnoće, tražimo da se napravi registar onih liječnika koji imaju priziv savjesti", kazala je jutros Branka Mrzić Jagatić iz udruge RODA.

Fotografija: Igor Kralj, Pixsell

Tagovi: Mirela Čavajda, Severina, Anja Šimpraga, Mirjana Kučer, Damir Urban, Sanja Sarnavka
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE