GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjednici izviždali Plenkovića (VIDEO)

Prosvjednici izviždali Plenkovića (VIDEO)
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Premda na sjednicu HDZ-ova Kluba zastupnika u saboru premijer Andrej Plenković danas nije došao na glavni ulaz, gdje su ga čekali brojni prosvjednici, u vladu se ipak vratio izašavši na glavni ulaz, uz glasne zvižduke i uzvike negodovanja.

Među prosvjednicima, koji su pred saborom cijelu noć proveli prosvjedujući protiv njegova raspuštanja prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, premijera je nakratko zaustavio jedan od čelnika platforme Možemo Tomislav Tomašević.

Od njega je zatražio da objasni zašto je ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao da će za dva tjedna biti gotov taj zakon, ali zakona nema već dva mjeseca, pa ga zanima u čemu je problem.

Plenković je odgovorio kako je o tome dao izjavu novinarima u saboru te da nema smisla to ponavljati, budući da ga se ovdje zbog bučnog prosvjeda ne može čuti.

Na putu od sabora do vlade jedan od prosvjednika premijera je upitao "zašto raspušta sabor ako građani nemaju gdje živjeti", dodavši da građani imaju ovrhe i gladni su.

Jedan od lidera prosvjeda Vili Matula s megafona je pozivao premijera da provede prvu javnu raspravu u Hrvatskoj te je poručio premijeru kako će opravdati da su deseci tisuća Zagrepčana nakon potresa ostali bez svoga doma.

Do vlade je premijer ispraćen vrlo bučnim zviždanjem, glasnim negodovanjem i skandiranjem: "Zašto bježite?", "Bandić, HDZ, dosta je trgovine!"

"Napravili smo 2016. program i sve smo bitne točke realizirali. Morali smo rješavati i jako puno tema iz hrvatskog tranzicijskog ormara jer su svi ti kosturi popadali na dnevni red vlade i sabora. Učinili smo maksimalno što smo mogli, a pri kraju mandata pogodila nas je globalna kriza bez presedana. Činjenica je da se ovakav događaj o kojem će se godinama raspravljati dogodio sada, dao je priliku Hrvatskoj da može komparativno vidjeti kako smo se snašli u ovakvoj krizi", rekao je Plenković u svom obraćanju novinarima.

Nizao je "uspjehe" svoje vlade, od onih s krizom Agrokora pa do koronakrize, rekavši da su polučili uspjeh na gospodarskom i zdravstvenom aspektu. Govorio je i o pomoći vlade Vukovaru, napomenuvši da time šalje poruku gradonačelniku Vukovara.

Plenković ne odustaje od toga da se Zakon o obnovi Zagreba donese tek nakon široke javne rasprave.

"Takav se zakon ne može donositi u kratkom roku, zahtijeva javnu raspravu. Činjenica da je vlada pripremila zakon, da je s njim suglasan i Grad Zagreb, to je postignuće. Osobno sam se angažirao da se postigne konsenzus kada se vidjelo da ga nema, čak i unutar vlade", rekao je Plenković.

Dodao je da je on sam zvao ministre kako bi osigurao dovoljno sredstava kroz rebalans proračuna. "Osobno sam zvao ministre: Ti, ti, ti i ti", rekao je Plenković.

Premijer je ustvrdio da bi za povrat Zagreba u stanje prije potresa trebalo 3,5 milijardi eura, a za podizanje sigurnosti svih zgrada 13 milijardi eura. "Neću prihvatiti nikakvu dramu je li se zakon donio danas ili, recimo, krajem srpnja. Obnova će trajati dugo. Neće se ništa dogoditi sada ili za mjesec dana", rekao je Plenković.

Sabor danas odlučuje o svom raspuštanju što je predložilo šest klubova vladajuće većine, nakon čega će na potezu biti predsjednik Zoran Milanović koji će odrediti datum parlamentarnih izbora.

Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupnika, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjerava da će vladajuća većina imati 80 ruku.

Nakon raspuštanja sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. Točan datum odredit će predsjednik Republike.

Sjednica je u tijeku.


Tagovi: Andrej Plenković, Možemo, potres u Zagrebu, Tomislav Tomašević, Vili Matula, Predrag Štromar, Zagreb o obnovi Zagreba
PROČITAJ I OVO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE