GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjednici u Srbiji ustrajni da spriječe Rio Tinto u rudarenju litija

Prosvjednici u Srbiji ustrajni da spriječe Rio Tinto u rudarenju litija
BLOKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Ekološki aktivisti i tisuće građana u subotu su, trećeg vikenda uzastopce, nastavili prosvjede i blokade prometnica u okviru Ekološkog ustanka kojim se zahtjeva obustava istraživanja litija i stopiranje projekta korporacije "Rio Tinto" koji smatraju prijetnjom okolišu i poljoprivrednom zemljištu.

U Beogradu je na sat vremena blokirana autocesta Niš-Beograd-Zagreb, a prosvjednici su obustavili promet i u desecima gradova diljem Srbije.

Organizatori su najavili da će ustrajati sve dok ne bude zaustavljen projekt "Rio Tinta" i obustavljena sva istraživanja litija na teritoriju cijele zemlje.

Prosvjedi su organizirani i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Pančevu, Čačku, Novom Pazaru te u još nekoliko desetaka gradova diljem Srbije, premda je zbog kiše i hladnog vremena ljudi na cestama bilo znatno manje nego prošle subote.

"Blokada je uspjela, nastavljamo dalje do protjerivanja 'Rio Tinta' i zabrane eksplotacije litija i nećemo se smiriti dok 'Rio Tinto' ne protjeramo iz Srbije", poručio je subotu jedan od vođa Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Time je dodatno potvrđen zahtjev s prethodnih prosvjeda na koje su, poslije izlaska na ulice oko 100.000 ljudi, vlasti u Beogradu pristale povući sporni Zakon o eksproprijaciji i predložiti izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje prosvjednici vide kao "kozmetičke" izmjene i Vučićev "iznuđeni manevar".

Te zakone organizatori Ekološkog ustanka i desetak nevladinih udruga, organizacija i pokreta označili su kao opasnost od zlouporaba u oduzimanju zemljišta i mogućnostima da se na referendumu, za koji je ukinut izlazni prag od 50 posto + 1, donesu mogućne štetne odluke po nacionalne i državne interese, uključujući i odluku kojom bi bilo odobreno najavljeno rudarenje litija.

I tijekom današnjih prosvjeda bio je primjetan izostanak uniformirane policije, a blokade su pratili sporadični sukobi no, prema dosadašnjim izvješćima, izbjegnuti su ozbiljniji incidenti.

Tagovi: ekološki ustanak, Rio Tinto, Brankov most, Gazela, Sava centar
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE