GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi dokaz: Kina opskrbljuje Rusiju jurišnim puškama i vojnom opremom

Prvi dokaz: Kina opskrbljuje Rusiju jurišnim puškama i vojnom opremom
NAORUŽAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Politico je došao u posjed dokumenata koji prvi puta dokazuju da je Peking Rusiji slao oružje i vojnu opremu,

Kineske tvrtke, uključujući i jednu izravno povezanu s vladom u Pekingu, poslale su ruskim subjektima 1000 jurišnih pušaka, dijelove dronova i više od 12 tona pancirki, pokazuju trgovinski i carinski podaci do kojih je došao POLITICO, a koje im je dostavio ImportGenius, agregator carinskih podataka. Pošiljke su se odvijale između lipnja i prosinca 2022, pokazuju navedeni podaci.

Tako je China North Industries Group Corporation Limited, jedna od najvećih tvrki koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, a koja je u državnom vlasništvu, poslala u lipnju 2022. puške ruskoj tvrtki Tekhkrim. Ta tvrtka, pak, posluje s ruskom državom i vojskom. CQ-A puške, koje su bile dio paketa, izrađene su po uzoru na američke jurišne puške M16, a u ovom slučaju registrirane su kao “civilne lovačke puške”.

Podaci nadalje pokazuju kako je vojna oprema u Rusiju dostavljena preko Turske, krajem 2022.

Riječ je o prvoj takvoj potvrdi da Kina šalje puške i vojnu opremu ruskim tvrtkama, kao i da se bespilotne letjelice i dijelovi bespilotnih letjelica i dalje šalju Moskvi, usprkos obećanjima kineskih tvrtki da će obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini, prenosi N1 televizija.

Stručnjaci za Politico objašnjavaju da je izuzetno teško otkriti da li se predmeti tj.tehnologija, dostavljena iz Kine ruskim kupcima, planira koristiti u vojne svrhe, tj. u ratu s Ukrajinom.

Peking i dalje negira da podržava Rusiji u Ukrajini, kao i da opskrbljuje njihovu vojsku tehnologijom ili oružjem.

Valja podsjetiti da je Kina nedavno predstavila mirovni prijedlog u 12 točaka za rat u Ukrajini, koga su zapadni čelnici kritizirali zbog dvosmislenosti i nedostatka detalja o potrebi povlačenja ruskih trupa. Kremlj je danas objavio i kako će kineski predsjednik Xi Jinping boraviti u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. ožujka na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti, kako kažu, na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju država.

Tagovi: kinesko oružje, China North Industries Group Corporation Limited, ruska vojska, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE